SLADKO

Recept: lešnikovi poljubčki

Objavljeno 02. julij 2014 15.10 | Posodobljeno 02. julij 2014 15.12 | Piše: Beba Splichal

Baci di dama (damski poljubčki) so lešnikovi piškotki, zlepljeni s čokolado.

Njihova oblika spominja na ustnice tik pred poljubom. Star recept izvira iz italijanske pokrajine Piemonte. V prvem stoletju pred našim štetjem je rimski pesnik Katul o njih napisal celo pesem: »... daj mi tisoč poljubčkov, potem sto, potem še tisoč, in naslednjih sto ...« 

Pripravimo, preden začnemo:

pekač,
obložen s papirjem za peko.

Testo:

  • 100 g lešnikov
  • 100 g sladkorja
  • 100 g moke
  • 7 žlic kokosove maščobe

Nadev:

  • 70 g čokolade 

Kako se lotimo?

1. Pečico segrejemo na 200 stopinj na funkciji za žar. Na nizek pekač stresemo lešnike in jih postavimo v pečico za dobrih pet minut oziroma dokler ne začne rjava kožica odstopati. Zavijemo jih v krpo in počakamo, da se ohladijo. V krpi jih pomencamo, tako da kožica odstopi. V mlinčku za oreščke jih zmeljemo v fino moko skupaj z dvema žlicama sladkorja.

2. V večjo skledo stresemo moko, lešnike in sladkor. Dodamo kokosovo maščobo in z rokami dobro zmešamo. Dodamo žlico ali dve vode, samo toliko, da lahko oblikujemo kepo testa. Za pol ure postavimo v hladilnik.

3. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Iz testa oblikujemo majhne kroglice, malo večje od lešnika, in jih polagamo na pripravljen pekač. Pečemo jih 13 minut, da dobijo lepo zlato barvo. Počakamo, da se popolnoma ohladijo, drugače se bodo drobile.

4. V kozici nad soparo stopimo čokolado. Na piškotek damo pol žličke stopljene čokolade in narahlo pokrijemo z drugim piškotkom. Ponudimo s kozarcem sladkega vina. Odlični so bili s Simčičevim leonardom, letnik 2000.

Deli s prijatelji