Le komu se ne pocedijo sline ob pogledu na fotogenične kolačke z okusom priljubljene arašidove čokoladice? Prikupne kolačke s kremastimi kapicami, v angleškem svetu imenovane cupcakes, je pripravila študentka Andreja Frelih. Ljubiteljica ljubkih, doma pripravljenih sladic te dni že razmišlja o diplomi, ki jo čaka na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Bled. Svoje sladko kuharsko znanje rada deli, zato od lani pripravlja cenovno dostopne kuharske tečaje znotraj Kluba študentov Kranj. »Veliko različnih receptov za kolačke sem že poskusila, a ti z okusom snickersa zmagajo,« pravi 25-letnica s Črnivca pri Radovljici.
Hm, bi ji verjeli na besedo ali bi njeno mnenje raje preverili in se kar zdajle lotili priprave ducata sladkih arašidovih lepotičk?
Za 12 kosov Kolački:
Krema:
Karamelna omaka:
|
Pečico vklopimo na 180 stopinj Celzija. Nad vodno kopeljo stopimo čokolado in maslo. V posodi zmešamo moko, pecilni prašek in kakav v prahu.
V drugi posodi z električnim mešalnikom penasto umešamo jajca, sladkor in vaniljev sladkor, in to tako da se volumen zmesi podvoji. Nato dodamo kislo smetano in zmesi postopoma primešamo suhe sestavine. Dodamo še tekočo čokolado in vse skupaj previdno premešamo. Čokolada ne sme biti prevroča, temveč naj bo mlačna.
V modelček za 12 kolačkov (mafinov) položimo papirnate posodice, v katere enakomerno razporedimo maso. Pečemo približno 20 minut. Pečene kolačke popolnoma ohladimo, šele nato jih lahko izdolbemo, prelijemo in nadevamo.
Ko se hladijo, pripravimo karamelno omako, in sicer pristavimo ponev z debelejšim dnom in jo segrejemo, nato pa vanjo nasujemo sladkor. Sprva ga ne mešamo, temveč ga dobro segrejemo, ko se začne taliti, pa ga med mešanjem svetlo karameliziramo. Dodamo maslo in zalijemo s toplo sladko smetano. Zavremo in pripravimo gostejšo omako. Pri pripravi karamele je treba biti previden, nenehno mešati in po potrebi odstavljati ponev s štedilnika, kajti karamela se lahko hitro zažge!
Hladne kolačke izdolbemo z žličko, jih napolnimo s karamelno omako, in ko se ta shladi, okrasimo še s kremo. To pripravimo tako, da zmešamo kremni sir (maskarpone) s sladkorjem v prahu, maslom, arašidovim maslom in vaniljo. Arašidno kremo nadevamo v brizgalko z večjim nastavkom in s kremo nabrizgamo kolačke. Okrasimo s preostankom karamelne omake in čokoladnimi mrvicami ali podobnimi okraski, ki so nam všeč.