POULIČNI GRIŽLJAJI

Recept: kločevi ali kvočevi nudli

Objavljeno 08. februar 2016 13.00 | Posodobljeno 08. februar 2016 13.00 | Piše: Anka Peljhan

Na Koroškem negujejo svojo kulinarično dediščino, zato takšni in drugačni nudli niso šli v pozabo – kvočevi so dobili ime po nadevu, hruškah.

Ko bi le vedeli, čemu vsemu na Koroškem rečejo nudli! In približno na toliko načinov jih izdelujejo! S kakšnim poznavanjem kulinaričnih smernic te odmaknjene, sramežljive, a neznansko zanimive pokrajine, razpolagamo nasploh? Menim, da v veliki večini bolj slabo. Dežela skute bi ji prav tako lahko rekli, in izdelkov iz nje, kjer v prvih vrstah najdemo sirnek ali mohovt, posut s kumino, ali pa seveda s čebulo in bučnim oljem obloženo skledo, imenovano koroška skuta. Le to se kaj hitro znajde med hrenom, če ta ni prelit z juho in namočenim kruhom, v kateri so se morda kuhali tisti ostanki mesa, ki drugje predstavljajo odpadke, mežerli po imenu. Ja, lahko bi rekli tudi najbolj brezmesna pokrajina Slovenije! In prav zato morda za koga najzanimivejša, izvirna, na podlagi izjemne domišljije gospodinj in v zadnjem času prenekaterih gospodarjev, ki, hvalabogu še vedno negujejo tisto svoje, neponovljivo! »Samo še nudle naredim, pa bo!«, … in presenečen bo vsak, ki si jih bo poskušal predstavljati, saj se enkrat znajdejo v gosti župi, drugič v oženjeni ali gresovi, potem jih najdemo kot priloge k mesno-zelenjavnim jedem, morda polnjene z rpico, ajdo, skuto, suhim ali svežim sadjem..., vse to so nudli, med katerimi so si svoj svetovni sloves priigrali le kvočevi ali kločevi, ki nosijo ime po nadevu: hruškah, ki jim v tistih krajih pravijo kvoce ali kloce. Najraje jih uživajo kar same, morda ob skledi solate, saj le tako ti izvirni okusi osvojijo naše brbončice. Nikakor pa niso osamljeni, saj, kot rečeno, na Koroškem še vedno negujejo svojo dediščino in ji z npr. kipljenimi knedlci ali presnimi krapi, gresovimi cmoki in podobnimi dobrotami dajejo pridih mističnosti, vsem gurmanom pa vzbujajo željo po raziskovanju, še posebno v času, ko na mize spet prihaja testo.

Za dva

Testo:

  • 30 dag pšenične moke
  • 1 jajce
  • 2 žlici olja
  • 1,5 dl tople vode
  • sol

Nadev:

  • 25 dag suhih hrušk
  • 1 jajce
  • pest suhega kruha
  • 1 dl kisle smetane
  • sladkor po okusu


Preliv:

  • ocvirki na masti ali
 drobtine na maslu s sladkorjem in cimetom

Priprava:

  • Iz sestavin za testo zamesi gladko maso.
  • Testo pusti počivati vsaj pol ure ali malce več, da se razvalja čim bolj na tanko.
  • Suhe hruške skuhaj v malo vode, odcedi in zmelji ali drobno nasekljaj.
  • Kruh nareži na majhne kocke in jih zmešaj s smetano, jajcem in sladkorjem (po potrebi).
  • To zmes zmešaj s hruškami in pazi, da ne bo preredka.
  • Testo razvaljaj 2–3 mm na debelo (ali čim tanjše).
  • Nadev polagaj v razmiku 3 cm v vrsto in jo prekrij z drugim delom testa.
  • Z nožkom za testo izreži kvadrate ali pravokotnike in jih dobro zalepi.
  • Kuhaj jih v slanem kropu na nizki temperaturi približno 15 minut.
  • Zabeli in ponudi. 
Deli s prijatelji