Pripravimo, preden začnemo:
- kavni mlinček, blender, model za pito.
Sestavine
Za podlogo:
- 120 g ovsenih kosmičev
- 200 g datljev
- 120 g mandljev
Za karamelni nadev:
- pločevinka kokosovega mleka
- ščep soli
- ščep vanilje v prahu
- 120 g indijskih oreščkov
- 200 g datljev
- 3 žlice stopljene kokosove maščobe
Za čokoladni nadev:
- polovica karamelnega nadeva
- 2 žlici kakava v prahu (brez poudarka)
Kako se lotimo?
1. V skodelici namočimo indijske oreščke. Mandlje prelijemo s toplo vodo in pustimo namakati vsaj pol ure. Če se nam mudi, jih prelijemo z vročo vodo, tako bo šla lupinica hitreje stran, najbolje pa je, če jih pustimo namočene čez noč. Mandlje olupimo in osušimo. V kavnem mlinčku zmeljemo kosmiče v moko. Datlje v dobrem blenderju ali multipraktiku fino sesekljamo, da nastane lepljiva pasta. Fino sesekljamo tudi mandlje.
2. Vse sestavine za podlogo stresemo v večjo skledo in z rokami ugnetemo testo. Če je presuho in se drobi, počasi prilivamo kokosovo mleko. Ko ga stisnemo med prsti, mora ostati zlepljeno. Preložimo ga v model za pito in ga z dlanmi sploščimo ob dno, tako da prekrijemo celoten model in obod. Postavimo v zamrzovalnik.
3. Namočene indijske oreščke odcedimo. Vse sestavine za karamelni nadev stresemo v blender in zmešamo v enotno zmes brez koščkov. Če nimamo zelo zmogljivega blenderja, je bolje mešati postopno. Najprej zmeljemo datlje z malo kokosovega mleka. Nato to storimo posebej z oreščki in preostalim mlekom. Šele na koncu zmešamo vse sestavine skupaj.
4. Dobro polovico karamelnega nadeva prelijemo na ohlajeno podlogo in povrhu pogladimo. Postavimo v zamrzovalnik.
5. V preostali nadev vmešamo kakav. Ko se karamelni nadev strdi, povrhu enakomerno premažemo čokoladnega in postavimo v zamrzovalnik še za pol ure. Pito hranimo v hladilniku.