NEKAJ SLADKEGA

Recept: karamelna pita

Objavljeno 05. april 2016 14.00 | Posodobljeno 05. april 2016 14.00 | Piše: Beba Splichal

Karamela za tiste dni, ko je želja po sladkem nepremagljiva.

Foto: Hana Splichal

Pripravimo, preden začnemo:

  • kavni mlinček, blender, model za pito.

Sestavine

Za podlogo:

  • 120 g ovsenih kosmičev
  • 200 g datljev
  • 120 g mandljev

Za karamelni nadev:

  • pločevinka kokosovega mleka
  • ščep soli
  • ščep vanilje v prahu
  • 120 g indijskih oreščkov
  • 200 g datljev
  • 3 žlice stopljene kokosove maščobe

Za čokoladni nadev:

  • polovica karamelnega nadeva
  • 2 žlici kakava v prahu (brez poudarka) 

Kako se lotimo?

1. V skodelici namočimo indijske oreščke. Mandlje prelijemo s toplo vodo in pustimo namakati vsaj pol ure. Če se nam mudi, jih prelijemo z vročo vodo, tako bo šla lupinica hitreje stran, najbolje pa je, če jih pustimo namočene čez noč. Mandlje olupimo in osušimo. V kavnem mlinčku zmeljemo kosmiče v moko. Datlje v dobrem blenderju ali multipraktiku fino sesekljamo, da nastane lepljiva pasta. Fino sesekljamo tudi mandlje.

2. Vse sestavine za podlogo stresemo v večjo skledo in z rokami ugnetemo testo. Če je presuho in se drobi, počasi prilivamo kokosovo mleko. Ko ga stisnemo med prsti, mora ostati zlepljeno. Preložimo ga v model za pito in ga z dlanmi sploščimo ob dno, tako da prekrijemo celoten model in obod. Postavimo v zamrzovalnik.

3. Namočene indijske oreščke odcedimo. Vse sestavine za karamelni nadev stresemo v blender in zmešamo v enotno zmes brez koščkov. Če nimamo zelo zmogljivega blenderja, je bolje mešati postopno. Najprej zmeljemo datlje z malo kokosovega mleka. Nato to storimo posebej z oreščki in preostalim mlekom. Šele na koncu zmešamo vse sestavine skupaj.

4. Dobro polovico karamelnega nadeva prelijemo na ohlajeno podlogo in povrhu pogladimo. Postavimo v zamrzovalnik.

5. V preostali nadev vmešamo kakav. Ko se karamelni nadev strdi, povrhu enakomerno premažemo čokoladnega in postavimo v zamrzovalnik še za pol ure. Pito hranimo v hladilniku.

Deli s prijatelji