POLETNO

Recept: Jurčki v papriki

Objavljeno 04. avgust 2017 15.00 | Posodobljeno 04. avgust 2017 15.00 | Piše: A. K.

Enostavni in okusni zelenjavni jedi noto daje svojstven okus jurčkov, naše najbrž najbolj čislane gobe.

Foto: Guliver/Thinkstock

Gobe lahko pripravljamo na različne načine, iz njih skuhamo juhe, omake, jih pražimo, cvremo, pečemo na žaru. Lahko jih spravimo v zamrzovalno skrinjo, vložimo v kis ali posušimo, da jih uživamo vse leto.

Zamrznjene in posušene pripravljamo kot sveže. Pred zamrzovanjem jih lahko blanširamo: prevremo v vodi za minuto ali dve. Zamrznjene porabimo najpozneje v enem letu. Sveže lahko hranimo v hladilniku dva ali tri dni. Očistimo jih vedno šele pred pripravo. 

Če ni res nujno, jih ne peremo v vodi, očistimo jih s krtačko. Gobe solimo šele na koncu, sicer spustijo preveč vode. Čeprav so zelo okusne, jih ne uživajmo prepogosto, saj so težko prebavljive. 

Za 4 osebe:

  • 500 g svežih jurčkov
  • 1 čebula
  • 4 paprike
  • 3 stroki česna
  • pest posušenega paradižnika
  • 2–3 žlice krušnih drobtin
  • 3 žlice pesta
  • sesekljan peteršilj
  • sol
  • poper
  • oljčno olje

Na vročem olju stekleno popražimo čebulo, dodamo gobe in strt česen in pražimo še 5 minut. V skledi zmešamo nasekljan paradižnik in peteršilj, drobtine, pesto in gobe. Solimo in popramo. Paprike po dolgem prerežemo na polovice, očistimo ter nadevamo z gobami. Paprike položimo v pekač na peki papir. Pokrito s folijo pečemo na 200 stopinj 30 minut; odstranimo folijo, potresemo z naribanim sirom in pečemo še 10 minut.


 

 

Deli s prijatelji