Gobe lahko pripravljamo na različne načine, iz njih skuhamo juhe, omake, jih pražimo, cvremo, pečemo na žaru. Lahko jih spravimo v zamrzovalno skrinjo, vložimo v kis ali posušimo, da jih uživamo vse leto.
Zamrznjene in posušene pripravljamo kot sveže. Pred zamrzovanjem jih lahko blanširamo: prevremo v vodi za minuto ali dve. Zamrznjene porabimo najpozneje v enem letu. Sveže lahko hranimo v hladilniku dva ali tri dni. Očistimo jih vedno šele pred pripravo.
Če ni res nujno, jih ne peremo v vodi, očistimo jih s krtačko. Gobe solimo šele na koncu, sicer spustijo preveč vode. Čeprav so zelo okusne, jih ne uživajmo prepogosto, saj so težko prebavljive.
Za 4 osebe:
- 500 g svežih jurčkov
- 1 čebula
- 4 paprike
- 3 stroki česna
- pest posušenega paradižnika
- 2–3 žlice krušnih drobtin
- 3 žlice pesta
- sesekljan peteršilj
- sol
- poper
- oljčno olje
Na vročem olju stekleno popražimo čebulo, dodamo gobe in strt česen in pražimo še 5 minut. V skledi zmešamo nasekljan paradižnik in peteršilj, drobtine, pesto in gobe. Solimo in popramo. Paprike po dolgem prerežemo na polovice, očistimo ter nadevamo z gobami. Paprike položimo v pekač na peki papir. Pokrito s folijo pečemo na 200 stopinj 30 minut; odstranimo folijo, potresemo z naribanim sirom in pečemo še 10 minut.