Na Štajerskem brata Vračko tako dobro kuhata, da si lahko človek ob njunih jedeh le prste oblizne. Medtem ko je Gregor doma v Kungoti, je David pred meseci na mariborskem Pobrežju odprl restavracijo Mak. Znanje, ki ga je pridobil v šoli, in izkušnje, ki jih je z odprtimi očmi nabiral po svetovnih kuhinjah vrhunskih chefov, je v Maku dopolnil z izvirnimi idejami in igrivo ustvarjalnostjo.
Za 4 osebe:
38 dag prekajene
svinjske ribice
testo za spomladanske zavitke
30 dag čebule
(sorte cipollini)
8 dag kulena
20 g masla
5 g sladkorja
3 krompirji
40 g kisle smetane
100 g sladke smetane
40 g oljčnega olja
muškatni orešček
sol
poper
Kako pa?
Prekajeno svinjsko ribico posolimo, popramo, zavijemo v testo in pečemo 12 minut na temperaturi 180 °C.
Za čebulni ragu karameliziramo sladkor, dodamo narezano čebulo in posolimo, da izpusti tekočino. Nato dodamo na kocke narezan kulen in dušimo, dokler čebula ni steklena in mehka.
Krompir skuhamo, odcedimo, pretlačimo, dodamo sol in muškatni orešček, smetano, kislo smetano in maslo ter spustimo skozi sifon, da dobimo krompirjevo peno. Sommelier Boris Gašparin k prekajeni svinjski ribici priporoča modri pinot, še najboljše, če je s štajerskega konca.