Devetnajstletna Jeseničanka Tija Klincov se je prejšnji mesec z mednarodnega kulinaričnega tekmovanja v Abu Dabiju vrnila s srebrno medaljo. Tja se je podala pod okriljem Kulinarične akademije Slovenije, njen mentor pa je bil legendarni Jožef Oseli.
Prav on je najstnici dal nekaj namigov za pripravo juhe, predstavljene na tej strani. In čeprav je na omenjenem tekmovanju kuharica tega tedna pripravila ribo, za Okuse pa je na krožnik nalila čičerkino juho, se njena kulinarična ljubezen skriva nekje drugje: »Najraje pripravljam sladice. Ko sem prvič pripravila orehovo potico, sem ugotovila, da se v kuhanju in slaščičarstvu skriva moja prihodnost.«
Trenutno Tija Klincov ustvarja v kuhinji kranjske gostilne Krištof, kjer ekipo vodi mojster Uroš Gorjanc.
Za 6 oseb
45 g masla 30 g sesekljane čebule60 g stebelne zelene 1 jabolko1 korenje 1 zelena paprikastrok sesekljanega česna 30 g moke30 g karija četrt žličke mešanice mletega ingverja, cimeta in kurkume1,25 l piščančje juhe 400 g čičerke400 g paradižnika (pelati) solsok polovice limone lovorjev listsesekljan peteršilj 175 g jogurta |
Na maslu prepražimo nasekljano čebulo. Dodamo česen, premešamo in dodamo še narezano zeleno, jabolko, korenje, papriko. Malo popražimo.
Posujemo z moko in rahlo prepražimo, dodamo začimbe, čičerko in paradižnik. Zalijemo z juho ter dodamo še druge sestavine, razen peteršilja in jogurta.
Pokuhamo na rahlem ognju.
Odstranimo lovorjev list in zmešamo s paličnim mešalnikom.
Preden postrežemo, v juho vmešamo jogurt in peteršilj, ki ga lahko dodamo tudi, ko je juha že nalita v krožnike.
Sommelierka Mira Šemić priporoča sauviognonasse (zaradi manjše kisline), sveži chardonnay (zaradi prepoznavne maslenosti) ali kakšen sadni rose. |