Pred poltretjim letom je Maja Buden prevzela kuhinjo Gostilne Kunstelj, tam ob vhodu v staro jedro Radovljice. Le nekaj korakov bolj proti mestnemu jedru pa ima njen mož Gregor trgovino z lokalno hrano, imenovano 18sedem3. Tega leta, torej daljnega 1873, je bila odprta gostilna. Danes zakonca uspešni gostinsko-trgovski zgodbi pripenjata še turistično. Obstoječim posteljam v nadstropju gostilne sta nedavno, in to v nekaj kilometrov oddaljenih Lescah, dodala še z občutkom obnovljeno Vilo Sejalec. A vrnimo se v kuhinjo: tokrat se je Maja Buden odločila, da za Okuse pripravi ajdovo skledo.
Za 4 osebe:
|
Kašo skuhamo v osoljeni vodi. Odcedimo.
Korenček olupimo, nakockamo in skuhamo v osoljeni vodi. Skupaj z njim – ali v ločenem loncu – skuhamo še na kockice narezano zeleno. Oboje odcedimo, zeleno pa zatem še prepražimo na koščku kakavovega masla.
Por narežemo na kolutke. Tudi te prepražimo na koščku kakavovega masla. Zelje – rdeče ali navadno – razrežemo na tanke rezance.
Pripravimo še omako, in sicer segrejemo deciliter tekočine (vode ali juhe), ki mu dodamo hren.
Dobro razmešamo, malo pokuhamo.
Zdaj sestavimo jed: dno skodelice zapolnimo s toplo kašo, povrhu dodamo korenje, zeleno, por in zelje. Pokapamo z malinovim kisom in čisto na koncu dodamo hrenovo omako.