KUHARICA TEDNA

Recept: ajdova skleda

Objavljeno 19. marec 2017 11.00 | Posodobljeno 19. marec 2017 11.00 | Piše: Špela Ankele

Ajdova skleda je bila v Gostilni Kunstelj na sporedu tudi ob Tednu restavracij.

Foto: Špela Ankele

Pred poltretjim letom je Maja Buden prevzela kuhinjo Gostilne Kunstelj, tam ob vhodu v staro jedro Radovljice. Le nekaj korakov bolj proti mestnemu jedru pa ima njen mož Gregor trgovino z lokalno hrano, imenovano 18sedem3. Tega leta, torej daljnega 1873, je bila odprta gostilna. Danes zakonca uspešni gostinsko-trgovski zgodbi pripenjata še turistično. Obstoječim posteljam v nadstropju gostilne sta nedavno, in to v nekaj kilometrov oddaljenih Lescah, dodala še z občutkom obnovljeno Vilo Sejalec. A vrnimo se v kuhinjo: tokrat se je Maja Buden odločila, da za Okuse pripravi ajdovo skledo. 

Za 4 osebe:


  • 300 g ajdove kaše
  • 150 g korenčka
  • 150 g zelene (koren)
  • 100 g pora
  • 100 g rdečega (ali navadnega) zelja
  • 1 dl vode (ali krompirjeve vode, lahko tudi bistre juhe)
  • 1 žlica hrena (lahko tudi sveže naribanega hrena s smetano)
  • malo malinovega kisa
  • košček ali dva kakavovega masla

Kašo skuhamo v osoljeni vodi. Odcedimo.

Korenček olupimo, nakockamo in skuhamo v osoljeni vodi. Skupaj z njim – ali v ločenem loncu – skuhamo še na kockice narezano zeleno. Oboje odcedimo, zeleno pa zatem še prepražimo na koščku kakavovega masla.

Por narežemo na kolutke. Tudi te prepražimo na koščku kakavovega masla. Zelje – rdeče ali navadno – razrežemo na tanke rezance.

Pripravimo še omako, in sicer segrejemo deciliter tekočine (vode ali juhe), ki mu dodamo hren.

Dobro razmešamo, malo pokuhamo.

Zdaj sestavimo jed: dno skodelice zapolnimo s toplo kašo, povrhu dodamo korenje, zeleno, por in zelje. Pokapamo z malinovim kisom in čisto na koncu dodamo hrenovo omako.

Deli s prijatelji