SKUHANO V MORJU

Ravioli, kuhani na pari morske vode

Objavljeno 28. januar 2015 13.50 | Posodobljeno 28. januar 2015 13.51 | Piše: O. C.

Gradimir Dimitrić sveže sestavine postreže na zamrznjenem morju ali pa jih v njem celo skuha.

Ste že videli zamrznjeno morje? Chef Gradimir Dimitrić iz restavracije Casa Nostromo v Piranu sveže sestavine rad postreže na njem. Tik ob morju namreč plete tako iskrivo kulinarično zgodbo, da je v njej mogoče prav vse. Pri kuhanju ne komplicira, trudi se, da so sestavine in pridelki kar se da sveži, sezonski, lokalni in seveda – okusni. Zato ni nenavadno, da brancin zjutraj še plava v morju, popoldne pa ga že postavi na krožnik. Za Okuse je pripravil polnjene raviole z dimljenim piranskim brancinom Fonda in kozjo skuto, ki jih je oparil v pari morske vode. Ravioli so zelo bogatega, polnega okusa. 

Polnjeni ravioli z dimljenim piranskim brancinom Fonda in kozjo skuto

Testo:

  • 100 g bele moke
  • 2 jajci
  • ščepec soli
  • Zamesimo in počakamo, da se testo umiri v
  • hladilniku vsaj tri do štiri ure.
  • Nadev:
  • 100g dimljenega piranskega brancina
  • Fonda
  • 50 g kozje skute, lahko tudi sir
  • 30 g rukole
  • poper, sol
  • malo parmezana

Rukolo nežno prepražimo na oljčnem olju, dodamo očiščeno meso dimljenega brancina Fonda, solimo in popramo ter dodamo malo naribanega dobrega parmezana. Počakamo, da se nadev ohladi. Testo razvijemo v želeno obliko in velikost, dodamo pripravljeni nadev iz dimljenega brancina in zatem še nekaj malega kozje skute ter nežno zapremo in oblikujemo raviol. V velik lonec nalijemo morsko vodo, in ko zavre, se na cedilu ali parni plošči ravioli nežno oparijo. Skuhane raviole položimo v ponev, v kateri pripravimo maslo z naribanim parmezanom in nekaj malega česna ter oljčnega olja. Prepražimo v dveh minutah.

Omaka:

Omako naredimo iz treh vrst staranega sira (po izbiri in okusu). Naribamo jih in damo kozico na ogenj, da se počasi raztopijo, dodamo žlico smetane in počakamo, da se omaka lepo poenoti, združi. Nazadnje dodamo še kanček bučnega olja. Omako postrežemo posebej. Tople krožnike po želji dekoriramo (dekoracija je seveda stvar navdiha, tokrat je morska), nanje položimo pripravljene raviole in postrežemo. Omako si dodamo sami.

Deli s prijatelji