Ram Singh, kuhar v ljubljanski restavraciji Maharaja v Vodnikovi ulici v Šiški, ki je te dni odprla vrata tudi na novi lokaciji v WTC, prihaja iz severnoindijske pokrajine Tehri Garhval blizu Nepala. V Evropo, natančneje v Budimpešto, je prišel pred dvema letoma, v Ljubljani je dobrega pol leta. Komaj 25-letni kuhar je najmlajši v timu, pripraviti pa zna več kot 150 klasičnih indijskih jedi. Odraščal je v kuharski družini, veliko njegovih sorodnikov dela v drugih restavracijah Maharaja v Budimpešti. Kako se počuti v Sloveniji? Rad se sprehaja po Tivoliju in kolesari, njegova najljubša hrana pa je res močno začinjena ali izjemno sladka, kot so ocvrte kroglice v sladkornem sirupu gulab jamun (gulabdžamun).
Popražen zelenjavni riž (veg biryani in raita)
(za dve osebi)
1 črn kardamon
4 zeleni kardamoni
5 nageljnovih žbic
košček cimetove skorje
skodelica kuhanega riža basmati
skodelica blanširane zelenjave (stročji fižol, korenček, krompir, grah)
sol
rastlinsko olje
žlica grobo nasekljanih oluščenih mandljev
pet rozin
nasekljani mandljevi lističi
Riž basmati skuhamo s karijem, soljo in suho meto. Tretjino obarvamo z naravnim barvilom iz rdeče paprike in mešanice začimb, garam masale. Na olju pri visoki temperaturi popražimo rozine, mandlje, cele začimbe in zelenjavo. Ko se rozine napihnejo, dodamo riž, pomešamo in oblikujemo na krožnik s pomočjo skledice. Dekoriramo z mandljevimi lističi.
Jogurtova solata
(za dve osebi)
2 kolobarja čebule
2 kolobarja kumare
pol čvrstega paradižnika
žlička kumine v prahu
skodelica domačega, gostega jogurta
sol
peteršilj
Za jogurtovo solato na majhne kocke nasekljamo zelenjavo, jogurt začinimo s kumino v prahu, solimo, pomešamo in takoj serviramo. Dekoriramo s fino nasekljanim peteršiljem. Sommelier Boris Gašparin k zacinjenemu rižu priporoča suh rumeni muškat.