Radič je izvrstna zelenjadnica, ki jo uživamo predvsem v solati, začinjeno s soljo, kisom in oljčnim oljem. Tudi bučno se izvrstno prileže. Če solati dodamo fižol, krompir ali trdo kuhano jajce, se že pošteno najemo. Na vrtu ga pobiramo jeseni in pozimi razen radiča za rezanje, ki je na voljo skoraj vso sezono.
Vendar na tržnici in v trgovinah tudi poleti dobimo sorte, denimo treviso, ki jih lahko pripravimo tudi na drugačne načine, ne le v solati. Za prilogo h glavnim jedem na oljčnem olju popečemo na štiri dele narezane glavice, na vsaki strani nekaj minut, solimo in popramo in ponudimo potreseno s parmezanom.
Rižota z radičem
Za 4 osebe:
- 300 g riža
- 300 g radiča treviso
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- oljčno olje
- 1 dl vina (po okusu, belega ali rdečega)
- maslo
- parmezan ali drug trdi naribani sir
- peteršilj sol, poper
Drobno sesekljano čebulo prepražimo na oljčnem olju, da postekleni. Dodamo strt česen in pražimo, da zadiši. Dodamo na trakove narezan radič in zalijemo z vinom. Pokuhamo, dokler vino ne izhlapi. Dodamo riž, malo popražimo in zalijemo z vodo v razmerju 1: 2.
Kuhamo na zmernem ognju, po potrebi dodajamo vodo. Začinimo s soljo in poprom ter sesekljanim peteršiljem. Ko je rižota kuhana, vmešamo še maslo. Postrežemo potreseno z naribanim sirom.
Rižoti lahko dodamo pršut, ki ga na kocke narezanega prepražimo skupaj s čebulo.