SLADKO-GRENKO

Rabarbarina pita

Objavljeno 21. julij 2013 15.00 | Posodobljeno 21. julij 2013 15.00 | Piše: Beba Splichal

Pripravimo, preden začnemo: model za torto s premerom 25 cm, ročni mešalnik.

Kako se lotimo?

1. Najprej naredimo testo. V skledo stresemo moko in pecilni prašek. Dodamo skuto, mleko, olje, sladkor in sol. Vse sestavine zgnetemo v gladko, elastično testo. Pustimo ga na sobni temperaturi.

2. Rabarbari odrežemo velike liste, in če je treba, operemo stebla. Tanko jo olupimo tako, da z nožem zarežemo na spodnjem delu in potegnemo tanko kožico. Narežemo jo na 3 centimetre dolge koščke.

3. Pečico segrejemo na 175 stopinj. Tortni model dobro namastimo z maslom ali pa ga obložimo s peki papirjem. Testo med dlanmi sploščimo in z njim obložimo pripravljen model. Potlačimo ga tako, da bo ob robovih malo dvignjeno.

4. Dno testa potresemo z drobtinami. Po njih porazdelimo rabarbaro in maline ter posujemo z vaniljevim sladkorjem. V ogreti pečici pečemo 25 minut.

5. Beljak trdo stepemo in mu počasi dodajamo sladkor. Ko je pita pečena, jo obložimo z beljakovo maso in pečemo še 5 minut, tako da pokrov rahlo porjavi. Ponudimo ohlajeno.

Sestavine

 

Rabarbara izvira iz Tibeta. Prvi so jo uporabljali Kitajci, ker so odkrili, da so korenine zdravilne. V Evropo je prišla iz Rusije, sprva kot zdravilo, vendar je kot marsikaj drugega padla v pozabo. Šele v 19. stoletju so jo Angleži začeli uporabljati v kuhinji. Stebla so najboljša sveža, debela za kakšen prst. Stara postanejo suha in nitkasta. Rabarbara vsebuje precej oksalne kisline, zato je ni priporočljivo jesti v večjih količinah, surove pa sploh ne. Strupeni so predvsem njeni listi.image

Za testo:

  • 150 g moke
  • 2 žlički pecilnega praška iz vinskega kamna
  • 70 g skute
  • 4 žlice mleka
  • 3 žlice sončničnega olja
  • 3 žlice sladkorja
  • ščep soli

Za nadev:

  • 250 g rabarbare
  • 150 g malin
  • 3 žlice piškotnih drobtin
  • 4 žlice vaniljevega sladkorja

Za oblogo:

  • beljak
  • 2 žlici sladkorja 
Deli s prijatelji