Kako se lotimo?
1. Najprej naredimo testo. V skledo stresemo moko in pecilni prašek. Dodamo skuto, mleko, olje, sladkor in sol. Vse sestavine zgnetemo v gladko, elastično testo. Pustimo ga na sobni temperaturi.
2. Rabarbari odrežemo velike liste, in če je treba, operemo stebla. Tanko jo olupimo tako, da z nožem zarežemo na spodnjem delu in potegnemo tanko kožico. Narežemo jo na 3 centimetre dolge koščke.
3. Pečico segrejemo na 175 stopinj. Tortni model dobro namastimo z maslom ali pa ga obložimo s peki papirjem. Testo med dlanmi sploščimo in z njim obložimo pripravljen model. Potlačimo ga tako, da bo ob robovih malo dvignjeno.
4. Dno testa potresemo z drobtinami. Po njih porazdelimo rabarbaro in maline ter posujemo z vaniljevim sladkorjem. V ogreti pečici pečemo 25 minut.
5. Beljak trdo stepemo in mu počasi dodajamo sladkor. Ko je pita pečena, jo obložimo z beljakovo maso in pečemo še 5 minut, tako da pokrov rahlo porjavi. Ponudimo ohlajeno.
Sestavine
Rabarbara izvira iz Tibeta. Prvi so jo uporabljali Kitajci, ker so odkrili, da so korenine zdravilne. V Evropo je prišla iz Rusije, sprva kot zdravilo, vendar je kot marsikaj drugega padla v pozabo. Šele v 19. stoletju so jo Angleži začeli uporabljati v kuhinji. Stebla so najboljša sveža, debela za kakšen prst. Stara postanejo suha in nitkasta. Rabarbara vsebuje precej oksalne kisline, zato je ni priporočljivo jesti v večjih količinah, surove pa sploh ne. Strupeni so predvsem njeni listi. |
Za testo:
- 150 g moke
- 2 žlički pecilnega praška iz vinskega kamna
- 70 g skute
- 4 žlice mleka
- 3 žlice sončničnega olja
- 3 žlice sladkorja
- ščep soli
Za nadev:
- 250 g rabarbare
- 150 g malin
- 3 žlice piškotnih drobtin
- 4 žlice vaniljevega sladkorja
Za oblogo:
- beljak
- 2 žlici sladkorja