Dolgo je veljala za hrano revežev, a danes vemo, da je prava zakladnica zdravja. Stebla rabarbare, ki jo mnogi uvrščajo med sadje, so nizkokalorična azijska zelenjava, ki navdušuje z zanimivim okusom in pomaga odpravljati ali preprečevati številne tegobe. Je bogata s kalcijem, ki krepi kosti, kalijem, ki pomaga odvajati vodo, magnezijem in manganom, ki podpirata mišice, in vlakninami, ki varujejo prebavni trakt, vsebuje pa tudi vitamine A, ki je pomemben za zdravo kožo ter sluznico dihal, črevesja in sečil, B3 (niacin), ki celice oskrbuje z energijo, obnavlja DNK in skrbi za dober pretok krvi, B5 (pantotenska kislina), ki je pomemben za zdravje kože in las, folno kislino, ki je ključna za kri, rast celic, možgane in živčevje, in vitamin C, izjemen antioksidant. Rabarbara v vsebuje tudi antrakinone, ki naj bi bili ključni pri preprečevanju širjenja metastaz in nastanka tumorjev; dobrodejna rastlina naj bi – predvsem pečena – pospeševala okrevanje po operaciji bolnikov z rakom na želodcu in sploh preprečevala delovanje prostih radikalov, ki spodbujajo rakava obolenja.
Nekatere raziskave so pokazale, da dietetična vlakna v steblih rabarbare, ki po teksturi na moč spominjajo na zeleno in so opečnato rdeče barve, nežno rožnata ali svetlo zelena, znižujejo holesterol, s čimer zmanjšujejo tveganje za mašenje arterij in možgansko kap, po nekaterih ugotovitvah naj bi rastlina pomagala zniževati tudi visok krvni pritisk. Rabarbara odlično deluje na presnovo, je učinkovito odvajalo, ki hkrati preprečuje diarejo! Močnejši čaj iz zdrobljene korenine menda odvaja, šibkejši pa zapira, povedo izkušeni. Zaradi kalcija je rabarbara kot naročena za ženske v klimakteriju, saj preprečuje izgubo gostote kosti in zmanjšuje tveganje za osteoporozo, pomagala naj bi tudi pri vročičnem oblivanju. Hvali se tudi z izjemnimi aktibakterijskimi lastnostmi, zato je odlična za lokalno zdravljenje blagih površinskih poškodb, preprečuje menda tudi okužbe s stafilokoki; in ker deluje protivnetno, naj bi pomagala tudi pri vnetjih jeter in žolčnih težavah, nekateri jo uživajo tudi za blaženje alergij.
A pozor! Listi rabarbare vsebujejo veliko oksalatov, topnih soli oksalne kisline, ki skupaj z drugimi toksini v listih povzročajo težave pri presnovi kalcija, nastanek ledvičnih kamnov in celo zastrupitev! Oksalno kislino v manjših količinah najdemo tudi v rdečih steblih, zato jo strokovnjaki odsvetujejo bolnikom s protinom, dojenčkom, nosečnicam, doječim materam in starejšim ljudem, ni primerna niti med menstruacijo, pri vnetjih sklepov, ledvičnih težavah in vnetjih sečil; če uživate zdravila za srce in krvni pritisk, se pred uporabo posvetujte z zdravnikom! Pred pripravo steblom odstranimo vlaknasto ovojnico in jih potem narežemo, sicer pa je rabarbara, obvezno sladkana, lahko pa tudi oplemenitena s cimetom ali ingverjem, najprimernejša za pripravo slastnega kompota, marmelade, pite ali sadne kupe. E. B. Pozor, uporabimo samo stebla, listi so lahko strupeni! Slastna, naj bo v kompotu, marmeladi ali pitah.