OREL

Prvo brezglutensko slovensko pivo

Objavljeno 19. junij 2015 20.10 | Posodobljeno 19. junij 2015 20.12 | Piše: Natalija Mljač

Minuli teden so v prelepem ambientu Turjaške palače sredi Ljubljane predstavili pivo dr. orel; metodo za izdelavo stoodstotnega ajdovega piva so strokovnjaki s področja živilstva, prehrane in medicine razvijali več let.

Tradicija in znanost z roko v roki. Foto: Natalija Mljač

Na Slovenskem ima ajda tisočletno tradicijo. Priljubljena je zlasti zato, ker je nezahtevna za gojenje in vsestransko uporabna. Kdo ne pozna ajdove kaše, žgancev in štrukljev? Ajda ni žito, zato ne vsebuje glutena ali glutenu sorodnih beljakovin. Najbolj znana bolezen, ki je povezana z uživanjem glutena, je celiakija. Je pogosta in prizadene približno odstotek populacije, genetsko nagnjenje za njen razvoj pa ima vsaj tretjina Evropejcev. Surovine za izdelavo večine vrst piva so ječmenov slad, kvasovke, voda in hmelj. Pri izdelavi nekaterih vrst piva uporabljajo tudi pšenico, koruzo ali riž.

A v večini teh vrst piva je prisoten ječmen. Ječmen in pšenica vsebujeta veliko glutena, zato pivo, za pripravo katerega uporabijo ječmenov ali pšenični slad, vsebuje gluten. Napitek brez te snovi običajno naredijo tako, da iz običajnega piva kemijsko izločijo gluten.

Zanesljivo pa ga ne vsebujejo tiste vrste, ki so bile izdelane izključno iz sestavin, ki glutena že v osnovi ne vsebujejo. Izdelava stoodstotnega ajdovega piva je bila tehnološko zelo zahtevna, je povedal prof. dr. Rok Orel, dr. med., po katerem je blagovna znamka dobila ime. Metodo so več let postopno razvijali strokovnjaki Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Inštituta za probiotike in funkcionalno hrano in v zadnji fazi pivovarji iz pivovarne Vizir iz Črnomlja. Piva dr. orel so izdelana iz ajde slovenskega izvora, slajene po lastni tehnologiji, več vrst savinjskega hmelja, vode in kvasa. Poleg recepta, ki vsebuje nizko stopnjo alkohola (3,5 %), je za zdaj na voljo še infuzija, ki je namenjena ljubiteljem močneje hmeljanih, bolj grenkih piv (4,5 %).

Deli s prijatelji