Vsega nam ni treba kupiti, veliko zdravih sestavin najdemo že na domačem vrtu ali bližnjem divjem travniku. S pomočjo inovativne knjige Zeliščna kuharija iz založbe Kmečki glas smo sestavili vitaminov in vlaknin polno okusno jesensko kosilo.
Nostalgija s koruzo
Ste vedeli, da je koruza bogat vir antioksidantov in zato preprečuje mnogo bolezni? Nekoč so otroci s podeželja vsako pozno poletje uživali ob rabutanju koruze in peki v ognju na prostem. Danes ta običaj vse bolj izumira. Lahko pa ga vsaj delno obudimo. V prodajalnah je še mogoče dobiti svežo koruzo. Specimo jo v dobri družbi pod milim nebom!
Koruzna juha z majaronom
- 200 g sladke koruze v zrnju
- 1/2 l zelenjavne ali goveje jušne osnove
- 1 manjši krompir
- 15 g majaronovih nasekljanih listov
- žlica slane skute
- sol
- poper
- Koruzo skuhamo in obrežemo storž.
- Koruzi dodamo 1 dcl jušne osnove in jo zmeljemo v pire, ki mu dolijemo preostalo jušno osnovo.
- V kozico damo na kocke narezan krompir, dolijemo juho in pokrijemo.
- Juho pustimo rahlo vreti približno 10 minut.
- Na koncu dodamo osmukan in nadrobljen majaron, popramo, solimo po potrebi in postrežemo.
Jesenska solata
- pest zelene solate
- meso buče hokaido
- čebula
- paprika
- sveži listi zelišč (regrat, trpotec, rman, dobra misel, drobnjak, peteršilj)
- jajce
- gorčično olje (ali navadno olje in gorčica)
- sol
- poper
- nekaj kapljic limonovega soka
- Iz gorčičnega olja, soli, popra, nekaj kapljic limonovega soka – vse skupaj dobro zmešamo in pretresemo – naredimo preliv za solato in ga damo za nekaj časa v hladilnik.
- Bučo olupimo in razrežemo na majhne kocke.
- Zavremo vodo, jo solimo in dodamo bučo ter rahlo kuhamo približno 5 minut, da ostane čvrsta.
- Bučo odcedimo in ohladimo.
- Zeliščne rože narežemo na želeno velikost ter dodamo zeleno solato, ohlajeno bučo, narezano papriko, čebulo in kuhano jajce.
- Prelijemo z omako in ponudimo.
Metin žele s pečenimi bananami
- 100 g sveže mete
- 1,5 dl naravnega jabolčnega soka
- 5 dl vode
- 750 g sladkorja
- 2 banani
- maslo
- sladka smetana po želji
- Meto prelijemo s 5 dl vode in pustimo do vrenja.
- Odstavimo in pustimo počivati 20 minut.
- Čaj prelijemo v kozico, dolijemo jabolčni sok in osladimo.
- Kuhamo približno 20 minut med pogostim mešanjem.
- Žele nalijemo v kozarce in shranimo.
- Banani razpolovimo in popečemo z obeh strani na maslu.
- Preložimo jih na krožnik in vroče prelijemo z metinim želejem, po želji lahko dodamo tudi stepeno sladko smetano.