OKUSNO

Prve jesenske dobrote

Objavljeno 18. september 2012 15.18 | Posodobljeno 18. september 2012 12.40 | Piše: Katja Cah

Pred vrati je hladnejši letni čas in z njim krepkejše jedi.

Koruzna juha z majaronom.

Vsega nam ni treba kupiti, veliko zdravih sestavin najdemo že na domačem vrtu ali bližnjem divjem travniku. S pomočjo inovativne knjige Zeliščna kuharija iz založbe Kmečki glas smo sestavili vitaminov in vlaknin polno okusno jesensko kosilo.

Nostalgija s koruzo

Ste vedeli, da je koruza bogat vir antioksidantov in zato preprečuje mnogo bolezni? Nekoč so otroci s podeželja vsako pozno poletje uživali ob rabutanju koruze in peki v ognju na prostem. Danes ta običaj vse bolj izumira. Lahko pa ga vsaj delno obudimo. V prodajalnah je še mogoče dobiti svežo koruzo. Specimo jo v dobri družbi pod milim nebom! 

Koruzna juha z majaronom 

  • 200 g sladke koruze v zrnju
  • 1/2 l zelenjavne ali goveje jušne osnove
  • 1 manjši krompir
  • 15 g majaronovih nasekljanih listov
  • žlica slane skute
  • sol
  • poper
  • Koruzo skuhamo in obrežemo storž.
  • Koruzi dodamo 1 dcl jušne osnove in jo zmeljemo v pire, ki mu dolijemo preostalo jušno osnovo.
  • V kozico damo na kocke narezan krompir, dolijemo juho in pokrijemo.
  • Juho pustimo rahlo vreti približno 10 minut.
  • Na koncu dodamo osmukan in nadrobljen majaron, popramo, solimo po potrebi in postrežemo.

Jesenska solata

  • pest zelene solate
  • meso buče hokaido

    image
  • čebula
  • paprika
  • sveži listi zelišč (regrat, trpotec, rman, dobra misel, drobnjak, peteršilj)
  • jajce
  • gorčično olje (ali navadno olje in gorčica)
  • sol
  • poper
  • nekaj kapljic limonovega soka
     
  • Iz gorčičnega olja, soli, popra, nekaj kapljic limonovega soka – vse skupaj dobro zmešamo in pretresemo – naredimo preliv za solato in ga damo za nekaj časa v hladilnik.
  • Bučo olupimo in razrežemo na majhne kocke.
  • Zavremo vodo, jo solimo in dodamo bučo ter rahlo kuhamo približno 5 minut, da ostane čvrsta.
  • Bučo odcedimo in ohladimo.
  • Zeliščne rože narežemo na želeno velikost ter dodamo zeleno solato, ohlajeno bučo, narezano papriko, čebulo in kuhano jajce.
  • Prelijemo z omako in ponudimo.

Metin žele s pečenimi bananami 

  • 100 g sveže mete
  • 1,5 dl naravnega jabolčnega soka
  • 5 dl vode
  • 750 g sladkorja
  • 2 banani
  • maslo
  • sladka smetana po želji
  • Meto prelijemo s 5 dl vode in pustimo do vrenja.
  • Odstavimo in pustimo počivati 20 minut.
  • Čaj prelijemo v kozico, dolijemo jabolčni sok in osladimo.
  • Kuhamo približno 20 minut med pogostim mešanjem.
  • Žele nalijemo v kozarce in shranimo.
  • Banani razpolovimo in popečemo z obeh strani na maslu.
  • Preložimo jih na krožnik in vroče prelijemo z metinim želejem, po želji lahko dodamo tudi stepeno sladko smetano.
Deli s prijatelji