V francoski pokrajini Provansa pripravljajo preprosto zelenjavno zloženko, ki ji rečejo ratatouille (približna izgovorjava ratatuj). V slovenščino ime največkrat prevajamo kot provansalski zelenjavni ragu. Kljub temu da na prvi pogled res ni nič posebnega, je ratatouille ena izmed najbolj znanih francoskih jedi in kulinarična znamenitost Provanse oziroma še natančneje njenega drugega največjega mesta Nice. Polno ime jedi je namreč ratatouille nicoise (niški ratatouille, tako kot niška solata).
Glavne sestavine v receptu so bučke, jajčevci in paradižniki, poleg tega so zraven še čebula, oljčno olje, maslo in začimbe. Nekateri klasični recepti navajajo tudi papriko, čeprav je v originalu verjetno ni. Zloženka je kar pravo ime za ratatouille, saj se po originalnem receptu pripravlja tako, da vsako zelenjavo pražijo ločeno in šele na koncu sestavijo v eno jed. Druga možnost je, da se zelenjava pripravi ločeno le napol, nato pa se strese v pekač oziroma ognjevarno posodo in dokonča v pečici. Poznavalci pravijo, da je le tako pripravljen ratatouille vreden svojega kulinaričnega ugleda.
Kuharji večinoma recept poenostavijo in vse sestavine bolj dušijo kot pražijo v isti kozici. Nekateri okusi tako prevladajo, bolj nežni pa se izgubijo. Prepoznavnost jedi lahko takrat rešujejo le še začimbe, najbolj pomembna sestavina ratatouilla.
Provansalske začimbe so timijan, lovor, šetraj, rožmarin, žajbelj in origano. Suhe začimbe prodajajo že pomešane v ustreznem razmerju, ki zagotavlja pravi francoski okus. Uporabljamo jih v zmernih količinah, še posebno če jih nismo navajeni, vendar kljub temu bolj po žličkah kot ščepcih, da imajo v jedi lahko pomembno vlogo. Vsaj v tem receptu naj bi bilo tako.
Ratatouille je običajno priloga, s testeninami, rižem ali kruhom pa je lahko tudi samostojna jed. Pogosto ga uporabljajo kot nadev za slane palačinke, omlete ali zelenjavo. Z njim na primer napolnijo izdolbene paradižnike in jih gratinirajo v pečici. V ta namen pripravljamo ratatouille iz manjših, enako velikih kockic, tekočino pa reduciramo.
Vrsta jedi
priloga
Kulinarična priložnost
večerja
Dobra kombinacija
testenine
Število krožnikov
4
Glavne sestavine
bučke, jajčevci, paradižnik
dodatki po okusu
nariban sir
Posebnost
provansalska zelišča
Čas kuhanja/peke
ura in pol
Zahtevnost
**
Ratatouille (provansalski zelenjavni ragu) 2 dolgi bučki |