NEKAJ SLADKEGA

Prosena kaša iz pečice

Objavljeno 06. oktober 2016 17.40 | Posodobljeno 06. oktober 2016 17.42 | Piše: Beba Splichal

Proso je najstarejše kultivirano žito, izjemno kakovostne sestave za človeški organizem.

Foto: Hana Splichal

Pripravimo, preden začnemo:

ribežen, okroglo glineno posodo, primerno za pečenje.

Sestavine

Testo:

  • 300 g prosene kaše
  • pest rozin
  • 4 žlice sladkorja
  • 100 g lešnikov
  • 4 večja jabolka
  • pol žličke cimeta
  • 200 ml riževe smetane
  • žlica sladkorja

Kako se lotimo?

1. Proseno kašo dobro operemo pod vročo vodo in odcedimo. Stresemo jo v skledo, prelijemo s toliko vroče vode, da je pokrita, in rahlo posolimo. Kuhamo, da se zmehča, vendar naj imajo zrnca še svojo obliko; ni dobro, če se kaša čisto razkuha. Po potrebi med kuhanjem dolivamo vročo vodo.
2. Medtem olupimo jabolka, jih razrežemo na četrtine in odstranimo peščišča. Grobo jih naribamo. Dodamo mlete lešnike in cimet ter dobro premešamo.
3. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Kaši dodamo sladkor in rozine, rahlo premešamo in pretresemo v namaščeno posodo za peko. Z dlanmi jo potlačimo, potresemo z jabolki in lešniki ter po vrhu poravnamo.
4. Prelijemo s smetano in posujemo z žlico sladkorja. Pečemo približno pol ure oziroma toliko časa, da se smetana vpije in po vrhu rahlo zapeče. Ponudimo toplo. Kaša je odlična za zajtrk ali kot nasitna sladica.

 

 

Deli s prijatelji