NA KROŽNIKU

Projekt Burger: Najkrajši jedilnik 
v najmanjšem prostoru

Objavljeno 01. september 2016 15.00 | Posodobljeno 01. september 2016 15.00 | Piše: Špela Ankele

Čeprav Projekt Burger premore le nekaj kvadratnih metrov, jedilni list pa le štiri burgerje, si je v dobrem letu že izboril vidno mesto na kulinaričnem zemljevidu Kranja.

Žiga Antolin. Foto: Špela Ankele

KRANJ – Lani pozimi sta Žiga Antolin in Klemen Bassanese dneve in noči tuhtala o tem, kako sestaviti popoln burger. Takšen, na katerega se bodo jedci znova in znova vračali. Takšen, ki bo ostal v spominu. Takšen, kakršnega Kranj še ni videl. Skrbno sta preizkušala recepte, iskala navdih in naposled našla pravo formulo. Gorenjski metropoli, ki do tistega trenutka še ni premogla burgerja, o katerem bi se z zanimanjem govorilo celo po Ljubljani, sta lani na pomlad predstavila Projekt Burger.

Prvi so pošli takoj

Premierne burgerje sta pekla aprila lani, ko so na kranjskem Savskem otoku odprli Kavarno Bazen. Naj za trenutek odpotujemo v novejšo kranjsko zgodovino, kajti na Savski otok imamo domačini srednje generacije mnogo lepih spominov. Večji del sta nekdaj zavzemali sejmišče in drsališče. Ko so ju podrli, je tu nastalo nakupovalno središče Supernova. Ob rob otoka je bil potisnjen manjši pokrit bazen, v katerem se je prvih plavalnih zamahov desetletja učila tedanja kranjska mladina. Tako je bilo vse do sredine devetdesetih, ko so iz bazena izplavali zadnji plavalci. Nato je objekt sameval. Pozneje ga je za nekaj let zavzela kranjska alternativna kultura, lani pa so tu odprli obnovljeno kavarnico, ki se je s koncertnim in drugim dogajanjem v kratkem času zavihtela med vidne organizatorje kranjskih kulturnih dogodkov.

Ko so pred dobrim letom torej slovesno odpirali Kavarno Bazen, sta Žiga in Klemen ob lokalček postavila stojnico in tam pekla prve burgerje. Že prva peka je bil dokaz, da sta na pravi poti, saj so burgerji pošli v nekaj urah. Podobno se je zgodilo naslednjič. In vsakokrat, ko sta vajo ponovila. Nekaj mesecev sta vztrajala na mali stojnici, ki je bila občasno odprta na Savskem otoku, tu in tam pa se je preselila na priložnostne odprte kuhinje sredi starega dela mesta. Proti koncu poletja sta v projekt vključila še soinvestitorje in zdaj je na Kavarno Bazen naslonjen večji kiosk, iz katerega vsak dan diši po priljubljenih burgerjih. »Trenutno nas šest skrbi za to, da so pečeni ravno prav. Iščemo nove sodelavce, saj hitro rastemo,« je povedal Žiga Antolin, ob čemer omeni, da so po družabnih omrežjih ravno ta teden razpršili oglas za novega chefa.

Skrbna izbira sestavin

Na spletu pa gostje iz tujih mest najdejo prve informacije o Projektu Burger. In kaj o njem berejo tisti, ki zavijejo na Tripadvisor? Številne zapise o tem, da fantje na Savskem otoku pečejo »najboljše burgerje v mestu«. Informacijo o tem, da je »hrana poceni, osebje pa nadvse prijazno«. Ugotovitev, naj vsi tisti, ki obiščejo Kranj, nujno skočijo še na burger do Savskega otoka.

Kje se skriva tista skrivnostna formula, ki je majhnemu kiosku v kratkem času prinesla toliko zadovoljnih jedcev? »Sestavine, ki gredo na mizo, skrbno izberemo. Govedina tako prihaja z gorenjskih kmetij, paradižniki so iz prekmurskega rastlinjaka Grede, solata s posestva Planjava pri Kranju. Bombete po naši recepturi pečejo v eni od pekarn. Poleg okusa stavimo na prijazno postrežbo, saj se bodo tudi zaradi nje gostje vračali,« pravi Žiga, ki je za bralce Nedeljskih novic predstavi predlog za luštno kosilo za dva. V gostinstvo je naš sogovornik priplaval iz ekonomskih voda. »Že po končani osnovni šoli sem hotel na gostinstvo, a sem se nato odločil za ekonomijo. Že od otroštva sem se rad sukal v kuhinji in pomagal, če je le bila priložnost,« z malce nostalgije pojasni sogovornik.

Ker Projekt Burger premore le nekaj kvadratnih metrov, bi lahko zapisali, da manjšega lokala na tej strani še nismo gostili. In ker jedilni list obsega le štiri burgerje, en brezmesni in en piščančji sendvič, solato ter (po ameriško dišeče) čebulne obročke, bi si upali zapisati tudi, da krajšega jedilnika v gorenjski metropoli skorajda ne najdeš. A kljub majhnosti si je Projekt Burger v dobrem letu izboril vidno mesto na kulinaričnem zemljevidu Kranja.

Deli s prijatelji