Že pred 10.000 leti so ga uporabljali Kitajci, nato ga je zamenjal riž. Zdaj pa se to polnovredno žito, ki mu pripisujejo veliko zdravilnih učinkov (naravni antibiotik), vrača z velikim zamahom. Primerno je za pripravo najrazličnejših obrokov, od predjedi, glavne, sladice do kruha.
Pečene bučke s proseno kašo
(Avtorica: Marija Horvat)
- 4 mlade bučke (teža bučke okrog 200 g)
- 50 g prosene kaše
- 100 g kuhanega mesa (piščančje, goveje, svinjsko meso ali 100 g gob šitak)
- 1 strok česna
- 1 jajce
- 50 g sira (naribanega parmezana ali mocarele)
- malo olivnega olja
- malo mletih lanenih semen
- lovorjev list
- malo soli in popra
Proseno kašo operemo, kuhamo z lovorjevim listom v 150 ml vode 15–20 minut in ohladimo. Bučke operemo, prerežemo po dolžini in izdolbemo sredino. Pazimo, da zunanjega dela ne poškodujemo. Zunanje dele bučk položimo v pomaščen pekač v velikosti 20 x 40 cm ali pekač prilagodimo velikosti ali obliki bučk.
Izdolbeno meso bučk narežemo na majhne kocke, solimo in skuhamo ter odcedimo.
Ohlajeni kaši dodamo kuhano meso in bučke, ki smo jih pretlačili. Dodamo strt česen, poper in sol po potrebi. Jajce spenimo, mu primešamo sir in ga rahlo vmešamo v nadev.
Pečico segrejemo na 190 °C. Napolnimo bučke, posujemo s sirom in lanenimi semeni ter pečemo približno 30 minut.
Pečena prosena kaša z ovsenimi kosmiči in sadjem
(Avtorica: Blanka Vombergar)
- 100 g prosene kaše
- 100 g ovsenih kosmičev
- 2 jajci (ločimo rumenjak in beljak)
- 100 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 100 g skute
- 100 g kisle smetane
- 50 g surovega masla
- 1–2 srednje veliki jabolki
- 1–2 banani
Ovsene kosmiče (ki so že toplotno obdelani) povremo v mleku (okrog 5 minut), tako da so pokriti z mlekom, in ohladimo.
Beljaka stepemo v sneg. Rumenjaka in sladkor penasto zmešamo, dodamo vaniljev sladkor, raztopljeno maslo, skuto in kislo smetano ter vse skupaj premešamo. Nato v to maso dodamo kuhano proseno kašo in ovsene kosmiče, ponovno premešamo. Primešamo naribana jabolka in previdno še sneg iz beljakov.
Maso prenesemo v pekač. Na vrh narežemo krogce banan. Pečemo v pečici pri 170 °C približno 45 do 50 minut. Serviramo lahko še toplo ali ohlajeno.
Preprosta prosena kaša s sadjem in medom
(Avtorica: Blanka Vombergar)
- 100 g prosene kaše
- sveže narezano sadje (banane, hruške, jabolka, slive, breskve, marelice) ali vloženo (breskve, hruške, jagode)
- cvetlični ali akacijev med
- mleti mandlji in orehi
Kozarce do polovice napolnimo s kuhano proseno kašo, druga polovica pa je izbrano sadje (sveže ali vloženo). Prelijemo z žlico cvetličnega ali akacijevega medu ter posujemo z mletimi mandlji ali orehi.
Vir: Proso, dr. Blanka Vombergar, dr. Ivan Kreft, Marija Horvat in Stanko Vorih. Založba Kmečki glas, d. o. o., Ljubljana, junij 2016.