MOJSTROVINA

Pripravite torto Matriamikaj, Matiramisu

Objavljeno 30. september 2013 15.50 | Posodobljeno 30. september 2013 15.51 | Piše: Da. M.

Recept za torto z najzanimivejšim imenom.

Heidi Klumv kreaciji Atelier Versace iz aktualne kolekcije.

V hotelih LifeClass pripravljajo slastno torto z zanimivim imenom Matriamikaj, Matiramisu. Torta se je predstavila tudi na izboru naj torta sladke Istre, slaščičarji pa so nam zaupali tudi recept. Ga boste preizkusili?

1. Kameno testo iz keksov Savoiardi

  • 1600 g keksov 
  • 600 g mlete kave
  • 400 g figovega žganja
  • voda

2. Mus (mousse) iz sveže kravje skute in maskarponeja

  • 560 g rumenjakov
  • 600 g sladkorja
  • 60 g želatine v listu
  • 1500 g maskarponeja
  • 1000 g sveže kravje skute
  • 1000 g sladke smetane
  • voda

3. Disk črnega ribeza

  • 1500 g pireja iz črnega ribeza
  • 300 g kristalnega sladkorja
  • 50 g želatine v listu

4. Biskvit Lady Fingers

  • 2250 g kristalnega sladkorja
  • 2250 g moke
  • 2800 g beljakov
  • 1800 g rumenjakov

5. Zemlja Istre

  • 600 g kristalnega sladkorja
  • 240 g temne čokolade Extra Bitter
  • 150 g praženih lešnikovih jedrc
  • ščep solnega cveta Sečoveljskih solin
  • 45 g rjavega sladkorja
  • 180 g bele čokolade Blanc Satin
  • 60 g kakava v prahu
  • 180 g olivnega olja Gold Lisjak
  • 100 g sveže bazilike 

Postopek

Savojske kekse nalomimo na manjše koščke in skuhamo kavo. Kekse mariniramo z ohlajeno kavo in domačim figovim žganjem.

Sladkor pokrijemo z vodo in ga skuhamo na 120 °C. Med močnim mešanjem ga počasi zlijemo na pasterizirane rumenjake, da dobimo »pâté à bombe«, in stepamo, dokler se zmes ne ohladi. Smetano zavremo in ji dodamo ožeto želatino v listu. Vse skupaj zlijemo na pasirano kravjo skuto in sir maskarpone, zmešamo s paličnim mešalnikom in dodamo stepeno sladko smetano.

Del pireja s sladkorjem segrejemo, dodamo ožeto želatino in vmešamo v preostanek hladnega pireja črnega ribeza. Zmes vlijemo v okrogli model (rinko) manjšega premera in jo zamrznemo v hitrem ohlajevalniku oz. šoku.

Iz beljakov stepemo sneg in ga utrdimo s sladkorjem. Počasi vmešamo rumenjake. Presejemo moko in jo rahlo vmešamo. Pečemo sedem (7) minut na 200 °C.

Skuhamo sladkor, pokrit z vodo, na 140 °C in dodamo temno čokolado Extra Bitter. Nato zmes odstavimo, zmešamo in ohladimo. Posebej karameliziramo rjavi sladkor in dodamo belo čokolado Blanc Satin, solni cvet in pražene lešnike. Tudi to zmes odstavimo in ohladimo, nato pa še grobo sesekljamo. Oba dela združimo, dodamo kakav v prahu, olivno olje in vse še enkrat dobro premešamo.

Pod rinko damo filmfolijo, da zmes ne izteče. Torto zamrznemo v hitrem ohlajevalniku. Demoliramo z gorilnikom ('brenerjem') in dekoriramo.

Deli s prijatelji