NEKAJ SLADKEGA

Pripravite tiramisu

Objavljeno 27. junij 2015 14.00 | Posodobljeno 27. junij 2015 14.00 | Piše: Beba Splichal

Tiramisu je italijanska sladica iz razmočenih piškotov s prepoznavnim okusom po kavi.

Foto: Hana Splichal

Recept je prvič zapisan šele okrog leta 1980. Zaslovel naj bi v neki treviški restavraciji, kjer ga je izumil kuhar Loli, Roberto Linguanotto, slaščičar iz severne Italije. V italijanščini tirami su (dve besedi) dobesedno pomeni dvigni me. Ime se najverjetneje nanaša na poživljajoči učinek kofeina, pogosto pa je za dvig razpoloženja dodan tudi rum ali aromatični liker.

Pripravimo, preden začnemo:

pekač, obložen s papirjem za peko, steklene kozarčke.

Sestavine

Testo:
  • 150 g moke
  • 100 g sladkorja
  • ščep soli
  • žlička sode bikarbone
  • 150 ml vode
  • 100 ml stopljene kokosove maščobe
  • 2 žlici limonovega soka
  • ščep vanilje v prahu
Krema:
  • pločevinka kokosovega mleka
  • 250 ml riževega mleka
  • pol vrečke praška za vaniljev puding
  • 2 žlici sladkorja
  • skodelica močne kave

Posip:

  • 50 g temne čokolade  

Kako se lotimo?

1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Za biskvit v večji skledi zmešamo moko, sladkor, sol in sodo bikarbono. Posebej zmešamo vodo, stopljeno maščobo, limonov sok in vaniljo. Zlijemo k suhim sestavinam, premešamo samo toliko, da se sestavine povežejo, zlijemo v pekač in pečemo 40 minut. Pustimo, da se biskvit popolnoma ohladi.

2. V kozici zavremo 200 ml riževega mleka. Pol vrečke praška za puding razmešamo s 50 ml mleka in dvema žlicama sladkorja. Zlijemo v vrelo mleko in z metlico mešamo, da se puding ne prime dna. Kuhamo približno tri minute, odstavimo in pustimo, da se popolnoma ohladi.

3. Pločevinko kokosovega mleka močno ohladimo – vsaj dva dni naj bo v hladilniku. Preden začnemo pripravljati smetano, damo v hladilnik za pol ure tudi posodo, v kateri bomo mešali, in metlice. Ko pločevinko odpremo, z žlico previdno poberemo trd del na vrhu (približno polovica) in damo to strjeno kokosovo mleko v ohlajeno posodo. Takoj zmešamo z največjo hitrostjo približno pet minut, da dobimo smetano. Vmešamo jo v ohlajen puding.

4. Biskvit narežemo na kocke. Temno čokolado zmeljemo v kavnem mlinčku. V steklen kozarec začnemo zlagati tiramisu. Na dno damo biskvitne kocke, jih prelijemo z 2 žlicama kave, čez nadevamo smetanov puding in vse še enkrat ponovimo. Povrhu posipamo s fino mleto čokolado. Ponudimo ohlajeno.

 

 

Deli s prijatelji