RECEPT

Pripravite neapeljski sladoled

Objavljeno 19. junij 2013 14.50 | Posodobljeno 19. junij 2013 14.51 | Piše: Beba Splichal

Sladko-grenka osvežitev.

Sladoled narežemo na debele rezine. Foto: Hana Splichal

Za priljubljenost zamrznjenega deserta po Evropi so krivi Italijani, ki so prve prodajalne odprli že v 17. stoletju v Parizu, najbolj pa jim je uspelo dvesto let pozneje v Ameriki. Italijanski sladoled ima mnogo različic. Neapeljski sladoled je ime za sladoledni blok, narejen iz več plasti raznih barv in okusov, ki ga postrežemo kot rezino.

Sladoled je običajno pripravljen iz mleka, smetane, jajc in sladkorja. Tej snovi so dodani okusi in barvila, ki so lahko naravni (na primer sadje, čokolada, oreščki), največkrat pa so umetni, kakor tudi konzervansi, sredstva za rahljanje in kremasto strukturo in podobne sestavine. Domač sladoled, pripravljen iz izbranih sestavin, je lahko zdrava sladica tudi za preobčutljive za mlečne izdelke in jajca. 

Pripravimo, preden začnemo: blender, ozek model, primeren za zamrzovanje, plastično folijo.

Sestavine (za 4 osebe) 


  • 200 g indijskih oreščkov
  • 100 g kokosovega mleka
  • 100 ml agavinega sirupa
  • 200 ml mandljevega mleka
  • vsebina enega stroka sveže vanilje
  • 100 ml hladno stiskane kokosove maščobe
  • ščep soli
  • 100 g jagod
  • 2 jedilni žlici surovega kakava v prahu

Kako se lotimo?

  • Pripravimo ozek model, primeren za zamrzovanje. Obložimo ga s plastično folijo, ki naj sega čez robove. Indijske oreščke drobno zmeljemo. Kokosovo kremo (mleko) in maščobo segrejemo do 40 stopinj.
  • Prvih sedem sestavin v blenderju spremenimo v kar najbolj enotno, gladko maso. Dobimo osnovno vaniljevo kremo. Razdelimo jo na tri dele.
  • Z vilicami pretlačimo jagode in jih primešamo delu kreme. Vlijemo v model in postavimo v zamrzovalnik.
  • Naslednja krema je osnovna vaniljeva. V model jo zlijemo, ko se prva, jagodna plast, strdi, kar traja približno pol ure.
  • Zadnjemu delu osnovne mase dodamo kakav in dobro premešamo, da ni grudic. Ko se vaniljeva plast sladoleda strdi, zalijemo s kakavovo kremo in poravnamo.
  • Pustimo v zamrzovalniku vsaj nekaj ur, sladoled pa je najboljši naslednji dan.
  • Obrnemo ga iz modela, odlepimo folijo in sladoled narežemo na debele rezine.
Deli s prijatelji