December je čas, ko mesta in domovi dišijo po cimetu, klinčkih in sadju, ki se kuhajo v vinu. Zaradi vseh dodatkov pri kuhanju ne potrebujete vrhunskih vin, saj prevladujejo okusi dodatkov. Predstavljamo vam tri recepte za kuhano vino. Pri postopku bodite pozorni, da vino ne zavre, količine pa prilagajajte okusu vina. Če je to kislo, dodajte več sladkorja, prav tako pa po svojem okusu prilagodite količine začimb.
Rdeče kuhano vino
Sestavine
- liter rdečega vina
- 2 decilitra vode
- limona
- 2 žlički cimeta
- 8 klinčkov
- 3 žlice sladkorja
Limono narežemo na rezine. Vino segrejemo skupaj s sladkorjem in z začimbami, dodamo limono in pustimo, da se na šibkem ognju kuha okoli pet minut. Nato umaknemo posodo z ognja in pustimo vino počivati eno uro, da se navzame vseh okusov. Pred uživanjem še enkrat segrejemo.
Kuhano belo vino
Sestavine:
- dva litra belega vina
- 1 deciliter vode
- 3 pomaranče
- 7 žlic sladkorja
- žlička cimeta
- 8 klinčkov
Iz pomaranč stisnemo sok in ga dodamo vinu, dodamo še sladkor, cimet in klinčke. Na zmernem ognju kuhamo 15 minut in pazimo, da vino ne zavre. Vino postrežemo še vroče.
Brezalkoholno vino za otroke
- 4 vrečke sadnega čaja
- ščepec cimeta
- en klinček
- pomaranča
- jabolko
- limona
- 8 žlic medu
V lonec zlijemo liter vode, ki ji dodamo cimet, klinčke in segrevamo, dokler ne zavre. Ugasnemo ogenj in vodi dodamo čajne vrečke ter narezana jabolka in pomaranče. Po desetih minutah umaknemo vrečke in še enkrat segrejemo do skorajšnjega vrenja. Dodamo limonov sok in precedimo, napitku dodamo še med. Po želji postrežemo s celimi kosi sadja.