NEKAJ SLADKEGA

Pripravite angleško pecivo

Objavljeno 23. avgust 2013 15.50 | Posodobljeno 23. avgust 2013 15.51 | Piše: Beba Splichal

Sladkanje z mandlji.

Mandelj je zagotovo najstarejši kultiviran sadež v naši civilizaciji. Prihaja iz Azije in pripada družini vrtnic. Podobno kot meso imajo mandlji 18 odstotkov beljakovin, le da te v telesu delujejo bazično, ne kislo. Že v srednjem veku so iz njih delali mleko. Za mleko jih je treba namočiti, olupiti, zmleti in precediti skozi gazo. Antropozof Rudolf Steiner priporoča uživanje mandljevega mleka za dojenčke in starejše ljudi, ki potrebujejo revitalizacijo. Po sestavi je podobno materinemu, zato je dobra zamenjava, če mati ne doji.

Pripravimo, preden začnemo:

  • pekač v velikosti
  • 35 x 20 cm, ročni
  • mešalnik.

Kako se lotimo?

1. Za krhko testo v skledi zmešamo moko, mlete mandlje in sladkor. Dodamo narezano maslo in s prsti gnetemo toliko časa, da nastanejo drobtine. Dodamo rumenjak in testo oblikujemo v kroglo. Zavijemo ga v plastično folijo in damo v hladilnik za vsaj pol ure.

2. Pečico segrejemo na 170 stopinj. Pekač dobro namastimo z maslom. Krhko testo razvaljamo na pomokani površini ali pa ga po koščkih sploščimo med dlanmi. Z njim obložimo pekač, tudi po robovih. Z vilicami ga na par mestih prebodemo. Pečemo 20 minut.

3. Medtem pripravimo nadev. V večji skledi z ročnim mešalnikom penasto vmešamo sladkor z maslom. Postopoma dodajamo jajca in beljak. Na koncu dodamo še mandlje.
image
4. Ohlajeno testo premažemo z marmelado. Nanjo naložimo pripravljeni nadev. Posujemo z lističi mandljev. Pečemo 30 minut.

5. Preden pecivo narežemo, počakamo, da se ohladi, saj je drugače preveč drobljivo.

Sestavine

Za krhko testo:

  • 200 g moke
  • 50 g drobno mletih mandljev
  • 75 g sladkorja
  • 160 g masla
  • rumenjak

Za nadev:

  • kozarček ribezove ali malinove marmelade
  • 130 g masla
  • 160 g sladkorja
  • 3 jajca
  • beljak
  • 260 g mletih mandljev
  • 40 g nalistanih mandljev
Deli s prijatelji