Na teraso, na kateri je poletna sapica blažila poznopoletno popoldansko vročino, so iz kuhinje pozdravili s surovo sardelo, brusketo s paradižnikom volovsko srce in parom datljev na domači baziliki; ponudili so zvrst oljčnega olja iz belice, buge in lečina, ki ga oljar Milok iz Sečovelj dela za Primorko. Gospodar, tudi sommelier Gregor Kocjančič na letošnjem slovenskem prvenstvu sommelierev, na katerem je zmagal Gašper Čarman iz e-vina, se je Kocjančič uvrstil v finale , pa je nazdravil s penino malvazije letnik 2010 s kmetije Gordia Andreja Cepa.
Prvi krožnik je takoj pokazal, da smo ob morju in da pri morskih dobrotah ni treba preveč komplicirati: karpačo Fondovega brancina je bil deležen le nekaj kapelj oljčnega olja, piranskega morskega cveta in popra. In takoj še jadranski škampi in školjke ladinke (dondole) iz strunjanskega morja, samo s poprom in limono. In k tema krožnikoma kozarček Lemutovega sauvignona s posestva Tilia, Dobravlje v Vipavski dolini.
Potem smo dobili veliko rezino volovskega srca in na njem kuhano hobotnico, tri vrste jajčevcev (belega, modrega in črnega) in zraven še tatarski iz melancan, za spremljavo pa rumeno rebulo letnik 2011 iz kleti Belica v Brdih.
Preden smo zavili k toplim jedem, smo se osvežili z domačim radičem, sečoveljskimi paradižniki daterini ter trdo kuhanim jajcem v solati, ki jo je odišavil Bučarjev (Dolenjske Toplice) jabolčni kis z rožmarinom.
Še enkrat preprosto, a zelo okusno: doma narejeni fuži z rumenjakom in grobo nastrganim istrskim črnim poletnim tartufom, zraven pa sivi pinot 2009 primorske vinarke Ingrid Mahnič z dovolj telesa, da se je ujel s tartufom.
Za glavno jed je bil file orade, le nežno popečen na žaru in prav tako nežno pokapljan s hišnim oljčnim oljem. Nobene priloge, le kozarec malvazije 2011 iz kleti Steras (Tilen Praprotnik, Šared nad Izolo).
Ko se je iz Pirana delala samo še silhueta, smo obed končali s hišnim trisom sladic: limonovo rezino z jogurtom in marelično marmelado s sivko, figovo torto z maskarponejem, pečenimi domačimi figami s karamelo in osem let starim Isteničevim balzamičnim kisom, ki so jih spremljale sladke zlate solzice iz kleti kraškega vinarja Joška Renčela.
Dobro je vedeti urnik: vse dni v tednu od 11. do 24. ure |