OKUSI SLOVENIJE

Primorka, Strunjan

Objavljeno 07. september 2013 21.00 | Posodobljeno 07. september 2013 21.00 | Piše: Jože Splichal

Primorka iz Strunjana, komaj nekaj deset metrov od morja, ima zadnje mesece novega gospodarja, Gregorja Kocjančiča, ki se razumljivo spogleduje predvsem z morskimi dobrotami, zaupa kmetijam iz bližnje okolice in skrbi za dobra vina v kleti.

Na teraso, na kateri je poletna sapica blažila poznopoletno popoldansko vročino, so iz kuhinje pozdravili s surovo sardelo, brusketo s paradižnikom volovsko srce in parom datljev na domači baziliki; ponudili so zvrst oljčnega olja iz belice, buge in lečina, ki ga oljar Milok iz Sečovelj dela za Primorko. Gospodar, tudi sommelier Gregor Kocjančič – na letošnjem slovenskem prvenstvu sommelierev, na katerem je zmagal Gašper Čarman iz e-vina, se je Kocjančič uvrstil v finale –, pa je nazdravil s penino malvazije letnik 2010 s kmetije Gordia Andreja Cepa.

Prvi krožnik je takoj pokazal, da smo ob morju in da pri morskih dobrotah ni treba preveč komplicirati: karpačo Fondovega brancina je bil deležen le nekaj kapelj oljčnega olja, piranskega morskega cveta in popra. In takoj še jadranski škampi in školjke ladinke (dondole) iz strunjanskega morja, samo s poprom in limono. In k tema krožnikoma kozarček Lemutovega sauvignona s posestva Tilia, Dobravlje v Vipavski dolini.

Potem smo dobili veliko rezino volovskega srca in na njem kuhano hobotnico, tri vrste jajčevcev (belega, modrega in črnega) in zraven še tatarski iz melancan, za spremljavo pa rumeno rebulo letnik 2011 iz kleti Belica v Brdih.

Preden smo zavili k toplim jedem, smo se osvežili z domačim radičem, sečoveljskimi paradižniki daterini ter trdo kuhanim jajcem v solati, ki jo je odišavil Bučarjev (Dolenjske Toplice) jabolčni kis z rožmarinom.

Še enkrat preprosto, a zelo okusno: doma narejeni fuži z rumenjakom in grobo nastrganim istrskim črnim poletnim tartufom, zraven pa sivi pinot 2009 primorske vinarke Ingrid Mahnič z dovolj telesa, da se je ujel s tartufom.

Za glavno jed je bil file orade, le nežno popečen na žaru in prav tako nežno pokapljan s hišnim oljčnim oljem. Nobene priloge, le kozarec malvazije 2011 iz kleti Steras (Tilen Praprotnik, Šared nad Izolo).

Ko se je iz Pirana delala samo še silhueta, smo obed končali s hišnim trisom sladic: limonovo rezino z jogurtom in marelično marmelado s sivko, figovo torto z maskarponejem, pečenimi domačimi figami s karamelo in osem let starim Isteničevim balzamičnim kisom, ki so jih spremljale sladke zlate solzice iz kleti kraškega vinarja Joška Renčela.

Dobro je vedeti

Restavracija Primorka
Gregor Kocjančič
Strunjan 148, 6323 Strunjan
tel.: 00386(0)31 679 479
e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.

urnik: vse dni v tednu od 11. do 24. ure
sedeži: 70 in 50 na terasi
degustacijski meni: 55 evrov za pet hodov
vinska klet: 200 etiket
kreditne kartice: vse razen dinersa

 

Deli s prijatelji