BOGOVI V LONCU

Primerjava z Elizabeto

Objavljeno 30. april 2012 19.30 | Posodobljeno 30. april 2012 19.30 | Piše: Veljko Barbieri

Portret Elizabete I. spominja na neko drugo kraljico, neprekosljivo vladarico morskih globin, škarpino.

Med vsemi portreti angleške kraljice Elizabete I. je najzanimivejši in hkrati najskrivnostnejši tisti, na katerem ta izjemna ženska v desni roki drži mavrico, simbol miru, obsijana je s soncem, to vrhovno močjo, utelešeno v strogi Elizabetini glavi, ki jo krasijo nakit, diadem in klobuk, srebrn ovratnik pa uokvirja obraz zrele vladarice ognjeno rdečih las.

Njen plašč je okrašen z množico izvezenih oči in ušes, s katerimi je povezana kača, notranja obleka in zapestnice pa se bleščijo od biserov in dragega kamenja kakor sijajne luske veličastne ribe. V tem bogatem svetu ikonografije, alegorije in simbolov nas namreč Elizabeta I. spominja na neko drugo kraljico, neprekosljivo vladarico morskih globin, škarpino (Scorpaena scrofa). Osamljena kot angleška kraljica, a oboževana med gurmani in podložniki, tako na današnjih kakor baročnih mizah, kakor albionska devica na prestolu pisanih alg in koral. Portret Mavrica je kakor živa alegorija, utelešena v škarpini, ki je prekrita s sto in sto dragulji v luskah, dokler jih ne prekrije vrela voda ali pa jih scvre vroč ogenj.

Vse dokler njen zaščitni diadem in rdeča polt, pa mogočen hrbet, odet v škrlatni plašč, ne pordečijo še bolj, oči pa izpadejo iz modrih jamic in nato končno zadišijo v zlatu oljčnega olja. Takšna je torej primerjava dveh kraljic še mladega baročnega sveta ter njegovih kuhinj.

Škarpina nad paro

Večjo in očiščeno škarpino, težko 1,5 kg, dodobra natrite s soljo in poprom z vseh strani ter jo položite na luknjičasto posodo, ki jo pritrdite nad posodo z vrelo vodo, v kateri je še 1 dl kisa. Pazite, da tekočina ne doseže ribe. Pokrijte s pokrovko in kuhajte nad paro približno 25 minut. Škarpino potem previdno položite na pladenj na 1 dl oljčnega olja in 5 dag masla. Vroča riba naj stopi maslo in postrezite takoj. Podobno lahko pripravite škarpino tako, da jo skupaj z oljčnim oljem, začimbami in maslom ovijete v debelejšo aluminijasto folijo in položite v širšo in globljo ponev na 1 l vode in pokrijete. Ko voda izhlapi, je riba pripravljena. Lahko jo postrežete s kuhanim bobom, krompirjem in prepečenim češnjevim paradižnikom.

(Priljubljeni in prilagojeni baročni recept, ki je preživel vse do sodobne kuhinje)

Brodet iz škarpine v grozdju

Zazlatite 2 čebuli na 1,5 oljčnega olja in dodajte 4 stroke pretlačenega česna, 1 majhen pekoči feferon, 2 lovorjeva lista in 50 dag pretlačenih majhnih paradižnikov, ki ste jih presejali v situ in jim tako odstranili semenke. Vlijte 1 dl belega vina, 0,5 dl proška in 0,5 dl kisa. Ko vse zavre, dodajte očiščeno in na kose narezano škarpino, težko 1,5 kg, ali pa 2 manjši. Ko riba spusti morje, dodajte 25 dag pretlačenega črnega grozdja in 1 žlico kaper. Posolite in popoprajte ter počakajte, da se brodet zgosti. Preden postrežete, okrasite z grozdnimi jagodami.

(Tradicionalni hrvaški ribiški recept)

Škarpina iz krušne peči

Očiščeni, posoljeni in popoprani škarpini, težki približno 75 dag, položite v namaščen pekač na posteljico iz 50 dag listnatega ohrovta, 50 dag kuhanega glavnatega ohrovta in 50 dag kuhanega krompirja. Jed, pokrito s folijo, položite v krušno peč. Naj se peče približno 30 minut. Odstranite folijo in dobro potresite z nastrganim trdim sirom. Vrnite v peč, in ko nastane skorjica, znova potresite z nastrganim sirom. Še enkrat naj se vse zapeče in na površini pozlati. Postrezite takoj.

(Stari sredozemski recept, znan tudi v Elizabetinem času)

Deli s prijatelji