Med vsemi portreti angleške kraljice Elizabete I. je najzanimivejši in hkrati najskrivnostnejši tisti, na katerem ta izjemna ženska v desni roki drži mavrico, simbol miru, obsijana je s soncem, to vrhovno močjo, utelešeno v strogi Elizabetini glavi, ki jo krasijo nakit, diadem in klobuk, srebrn ovratnik pa uokvirja obraz zrele vladarice ognjeno rdečih las.
Njen plašč je okrašen z množico izvezenih oči in ušes, s katerimi je povezana kača, notranja obleka in zapestnice pa se bleščijo od biserov in dragega kamenja kakor sijajne luske veličastne ribe. V tem bogatem svetu ikonografije, alegorije in simbolov nas namreč Elizabeta I. spominja na neko drugo kraljico, neprekosljivo vladarico morskih globin, škarpino (Scorpaena scrofa). Osamljena kot angleška kraljica, a oboževana med gurmani in podložniki, tako na današnjih kakor baročnih mizah, kakor albionska devica na prestolu pisanih alg in koral. Portret Mavrica je kakor živa alegorija, utelešena v škarpini, ki je prekrita s sto in sto dragulji v luskah, dokler jih ne prekrije vrela voda ali pa jih scvre vroč ogenj.
Vse dokler njen zaščitni diadem in rdeča polt, pa mogočen hrbet, odet v škrlatni plašč, ne pordečijo še bolj, oči pa izpadejo iz modrih jamic in nato končno zadišijo v zlatu oljčnega olja. Takšna je torej primerjava dveh kraljic še mladega baročnega sveta ter njegovih kuhinj.
Škarpina nad paro
Večjo in očiščeno škarpino, težko 1,5 kg, dodobra natrite s soljo in poprom z vseh strani ter jo položite na luknjičasto posodo, ki jo pritrdite nad posodo z vrelo vodo, v kateri je še 1 dl kisa. Pazite, da tekočina ne doseže ribe. Pokrijte s pokrovko in kuhajte nad paro približno 25 minut. Škarpino potem previdno položite na pladenj na 1 dl oljčnega olja in 5 dag masla. Vroča riba naj stopi maslo in postrezite takoj. Podobno lahko pripravite škarpino tako, da jo skupaj z oljčnim oljem, začimbami in maslom ovijete v debelejšo aluminijasto folijo in položite v širšo in globljo ponev na 1 l vode in pokrijete. Ko voda izhlapi, je riba pripravljena. Lahko jo postrežete s kuhanim bobom, krompirjem in prepečenim češnjevim paradižnikom.
(Priljubljeni in prilagojeni baročni recept, ki je preživel vse do sodobne kuhinje)
Brodet iz škarpine v grozdju
Zazlatite 2 čebuli na 1,5 oljčnega olja in dodajte 4 stroke pretlačenega česna, 1 majhen pekoči feferon, 2 lovorjeva lista in 50 dag pretlačenih majhnih paradižnikov, ki ste jih presejali v situ in jim tako odstranili semenke. Vlijte 1 dl belega vina, 0,5 dl proška in 0,5 dl kisa. Ko vse zavre, dodajte očiščeno in na kose narezano škarpino, težko 1,5 kg, ali pa 2 manjši. Ko riba spusti morje, dodajte 25 dag pretlačenega črnega grozdja in 1 žlico kaper. Posolite in popoprajte ter počakajte, da se brodet zgosti. Preden postrežete, okrasite z grozdnimi jagodami.
(Tradicionalni hrvaški ribiški recept)
Škarpina iz krušne peči
Očiščeni, posoljeni in popoprani škarpini, težki približno 75 dag, položite v namaščen pekač na posteljico iz 50 dag listnatega ohrovta, 50 dag kuhanega glavnatega ohrovta in 50 dag kuhanega krompirja. Jed, pokrito s folijo, položite v krušno peč. Naj se peče približno 30 minut. Odstranite folijo in dobro potresite z nastrganim trdim sirom. Vrnite v peč, in ko nastane skorjica, znova potresite z nastrganim sirom. Še enkrat naj se vse zapeče in na površini pozlati. Postrezite takoj.
(Stari sredozemski recept, znan tudi v Elizabetinem času)