NA TRŽNICAH

Primerjava cen: Postno kosilo za približno 10 evrov

Objavljeno 25. februar 2015 12.45 | Posodobljeno 25. februar 2015 12.45 | Piše: A. J.

Pečena postrv, pohan sir, fižolova mineštra in polenovka – prvovrstne sestavine za te slastne postne obroke smo iskali na slovenskih tržnicah.

Prejšnji teden smo vstopili v obdobje 40-dnevnega posta. Da bo to skoraj tako sladko kot obdobje, ko se pri sestavinah na krožniku ne omejujemo, skrbijo tudi na slovenskih tržnicah – vsaj sodeč po mini raziskavi ponudbe nekaterih sestavin značilnih postnih obrokov, kot so postrv, polenovka, sir in fižol. Če bomo pazili pri količinah, nam lahko uspe iz prvovrstnih domačih sestavin skuhati kosilo za štiri osebe za približno 10 evrov.

Postrvi, polenovka, sir

Na tržnici v centru Ljubljane sestavin za odlične postne obroke ne manjka. V Ribarnici Berlak smo, denimo, našli postrvi po ceni 6,4 evra za kilogram. Imajo jih tudi na sosednji stojnici Rival Trada iz Trzina – slovito potočno zlatovščico ponujajo po 9,40 evra. Polenovko smo našli na stojnici ribarnice Ribice iz Kamnika: kilogram suhe ponujajo po 33, sveže pa po 13 evrov. Na bogato izbiro sira smo med drugim naleteli na stojnici kmetije Pustotnik. Med najcenejšimi vrstami, ki jih lahko uporabimo kot sestavino za ocvrt sir, je bila gavda po ceni 13,22 evra. Na pokriti tržnici smo poleg tega našli fižol v zrnju – cene so se gibale od 6 do 10 evrov za kilogram.

Edamec po 2,6!

Iz Celja so nam sporočili, da med sestavinami, po katerih smo spraševali, trenutno ponujajo sir in fižol. Kilogram gavde pri njih stane 5,8 evra, edamec pa le 2,6 evra. Cenejši kot v Ljubljani je tudi fižol, katerega kilogram stane 5,5 evra. Novomeščani poročajo, da na njihovi tržnici trenutno prodajajo le fižol. Cena je zmerna – kilogram ga stane 6 evrov.

Najcenejši fižol

Na tržnici v Murski Soboti se lahko pohvalijo z bogato ponudbo sestavin za postne obroke. Pomurci postrvi kupujejo po ceni od 5,5 do 7,9 evra – dražje so iz ribnika, cenejše iz ribarnice. Za polenovko je treba v Murski Soboti odšteti najmanj 15 in največ 22 evrov. Sir gavda je na voljo za od 5,5 evra do 8 evrov, edamec pa stane od 6 do 9 evrov. Tu dobimo tudi najcenejši fižol med izbranimi tržnicami – najnižja cena kilograma je 4 evre, vendar pa je tudi tu mogoče naleteti na ceno 6 evrov za kilogram.

 

Deli s prijatelji