Namen prazničnega obeda res ne bi smel biti to, da se do onemoglosti napokamo in obsedimo za mizo ali kot gostitelji polovico večera preživimo nekje na poti med kuhinjo in jedilnico s posodami v rokah. Saj gre vendar za dolg edinstven večer, ki se zgodi le enkrat na leto! Morali bi klepetati, se igrati in plesati, zapeti in seveda kaj dobrega popiti in slastnega pojesti.
Dinamična zabava
ali banket s prigrizki
Veste kaj, mogoče sploh ni treba, da je večerja klasična, niti da svoje goste posadite za mizo za ves večer. Pripravite banket s prigrizki! Majhni prigrizki so se že večkrat izkazali za prave odrešitelje zabav, saj se gostje ob njih laže sprostijo, ni jim treba sedeti za mizo, namesto pribora jih le primejo z rokami ter počasi hrustajo, medtem ko se igrajo, plešejo ali pojejo ter zabavajo. In da ne bo pomote – sem nikakor ne spadajo le čips, smoki ali kokice, ki resnici na ljubo kažejo na gostiteljevo lenobo. Prav nasprotno – z domiselnimi in raznolikimi prigrizki za v roke oziroma fingerfood, kot jim pravijo, se lahko izkažemo celo še bolj, saj nismo vezani na dopolnjevanje okusov in sestavin v eni večerji, ampak lahko pripravimo tudi povsem različne grižljaje. Od pekočih, pikantnih, sladkih in nežnih, povsem eksotičnih ali tradicionalnih domačih pa takih z veliko zelenjave, povsem mesnih ali ribjih do vegetarijanskih, veganskih ali dietnih. Ti so lahko v obliki najrazličnejših kanapejev, drobnega sladkega in slanega peciva, mešanih obloženih kruhkov, pečenih gratinov itd. Vsak gost bo brez zadrege vzel in pojedel le tiste, ki mu ustrezajo. Tako ne morete veliko zgrešiti – za vsakega se bo že našlo kaj užitnega, kajne!
Najlepše pri našem banketu je to, da ne bo treba sproti kuhati in streči tistega zapletenega pethodnega menija, ki smo ga imeli v mislih za ta poseben večer, temveč lahko večino pripravimo že pred zabavo. S hladnimi prigrizki tako ali tako ni težav in jih je mogoče shraniti kar na pladnjih in jih v danem trenutku le prinesti na plan. Tudi jedi, ki se bodo užile tople, se pripravi predhodno, potem pa se jih le pogreje v pečici ali postavi na grelne plošče, če jih imate.
Pečene zloženke za manj vešče kuharje
In kje začeti oziroma kaj pripraviti? Zares hvaležna reč, ki jo tudi manj vešči kuharji lahko hitro spremenijo v fingerfood, so tiste super jedi oziroma zloženke, ki jih spečemo v pekačih. Kot take ohladimo in razrežemo na primerno velike kockice za v roke in – tamtadadam – en pladenj dobrot je končan! Slane zloženke se da pripraviti na vrsto načinov, in če malo pobrskate po svojih receptih, je zagotovo tudi kakšen na zalogi. Če ni čisto po meri, ki bi omogočala razrez v prikupne kvadratke, ga je treba malo prirediti. Precej prikladna je uporaba listnatega ali vlečnega testa za vmesne plasti, saj drži pravo obliko in strukturo vsakega kvadratka. Pri krompirjevih ali makaronovih zloženkah se lahko zgodi, da v roki začnejo malce razpadati, in na ga, gost je popackan! Nasprotno je zloženka iz polente precej hvaležna, paziti moramo le, da skuhamo bolj čvrsto polento, ki se potem, ko se ohladi, strdi in jo brez težav razrežemo v kvadratke ali držimo v rokah. Pri pečeni polenti je običajno, da naredimo eno plast na dnu, vmes recimo nadev iz šunke in sira, po vrhu pa spet plast polente, ki jo posujemo s parmezanom. Še preden jo spečemo, jo obogatimo z jajcem in kislo smetano. Jajce se izkaže za zelo učinkovito vezivo, saj še dodatno poskrbi, da polenta ne razpada.
Od sladkih zloženk do prefinjenih tortic
Enako kot za slano velja tudi za sladko. Človek se lahko trudi z izdelovanjem in sestavljanjem posebnih supersladic, lahko pa le speče pecivo in ga razreže na kocke za v roko. Prav pridejo povsem navadni kolači in peciva, ki jim dodamo malo bolj prazničen obliv. Da bomo v koraku s smernicami, se lahko poigramo s presnimi različicami, kot so ploščice ali kroglice iz suhega sadja, oreščkov in semenk, brez moke seveda. Še ena luštna reč, s katero pa ni tako malo dela, so tako imenovane cakepops, sveže pečene miniaturne tortice na palčkah. Kot vedo povedati cakepops navdušenci, so popolna kombinacija sočnega biskvita in nežne kreme, oblikovane v kroglice, oblite s pravo čokolado, servirane na palčki in ročno okrašene. Receptov je na tone, vendar je res, da je treba prej osvojiti osnovne tehnike izdelave pa tudi potrpežljivosti nam ne sme manjkati. Vendarle bomo na koncu bogato nagrajeni. Mali posladki bodo prava paša za oči in postavljeni v stojalo bodo nedvomno svojevrsten dekor na mizi.
Ko končno pride čas za penino …
Za silvestrovo skoraj ne moremo pogrešiti kozarca penine. In to ta boljše, za posebne priložnosti. Ne nazadnje nazdravljamo za vse leto naprej, zato se spodobi odšteti evro več za kakovost pa še glava nas ne bo bolela naslednji dan! In kako dobro penino prepoznati? Strokovnjaki pravijo, da je dobro peneče se vino sveže in harmonično, v njem pa se išče predvsem sadnost. Naravno peneče se vino se lepo iskri oziroma se v njem počasi sprošča ogljikov dioksid. Prava penina diši sveže in tak je tudi njen okus. Mehurčki so živahni v kozarcu in ustih. Pri najboljših šampanjcih je pena kremasta, na površju pa ostane do 20 sekund; mehurčki se po kozarcu iskrijo tudi do 20 minut. Kakovost pa je večinoma odvisna od kakovosti zvrsti osnovnega vina in od tega, kako je potekalo drugo alkoholno vrenje. Peneča se imajo alkoholno stopnjo od 10,5 do 12,5 vol. % in se zaradi ogljikovega dioksida nadvse hitro absorbirajo v človekovem organizmu. Penine zato zares ne gre zlivati vase kar na dušek, če je še tako kakovostna, raje v njej uživajte in jo pijte raje zmerno ter počasi. Večer bo namreč dolg!