TORTILJE

Prigrizek po mehiško

Objavljeno 01. november 2012 17.50 | Posodobljeno 01. november 2012 17.51 | Piše: Beba Splichal

Ime tortilla v španščini pomeni majhna torta: mehiška tortilja, ki spominja na slane palačinke, je narejena iz pšenične ali koruzne moke.

Obstajata dve vrsti tortilj, španske in mehiške. Kadar v kulinariki jed imenujemo tortilja, največkrat mislimo na okrogel ploščat kruh, v katerega je zavit običajno precej pikanten nadev. Takšna tortilja (tortilla) izvira iz Mehike. Španska tortilja pa je jajčna omleta, narejena iz različnih sestavin, na primer graha, blanširane zelenjave, gob. Danes je najbolj znana španska krompirjeva. Na oljčnem olju popražijo čebulo, dodajo kuhan krompir, narezan na rezine, nekoliko zapečejo, bogato začinijo, nato pa prelijejo s stepenimi jajci, premešajo, potlačijo in pustijo na ognju le še toliko, da preliv zakrkne. Nato jo posipajo s sesekljanim česnom in razrežejo na kose.

Mehiška tortilja, ki spominja na slane palačinke, pa je narejena iz pšenične ali koruzne moke. Testo tanko razvaljajo in na hitro spečejo na vroči litoželezni ponvi, da nastane nekakšen tanek kruh, nato pa zvijejo z nadevom. Oblikujejo jih s posebnimi stiskalnicami, da se med peko ne napihujejo. Za pripravo je več receptov, razlikujejo se tudi sestavine. Prava tortilja naj bi bila koruzna, čeprav so večinoma bele, pripravljene iz pšenične moke. Ni je treba peči sproti, bolj je v navadi, da kupimo že pečene kruhke, ki so nato osnova za različne mehiške jedi, kot so tacos, napol prepognjene tortilje z nadevom, burritos, zvite kot palačinke, in enchiladas, nadevane in zapečene tortilje z omako, ki lahko spominjajo na kanelone.

Ime tortilla v španščini pomeni majhna torta. Ko so Španci osvajali novi svet, so pri domačinih našli jed, pripravljeno iz koruzne moke. Azteki so od nekdaj pekli tanke koruzne kruhke, ki so bili čisto navadna, vsakdanja jed. Koruzo so zmleli, pomešali z vodo in tako testo imenovali masa. Špance je okrogel kruh morda spominjal na njihovo omleto iz ponve, zato so jo imenovali tortilja. Od tu izvirata dve vrsti tortilj, prava, izvirna, je torej španska, mehiško pa bi pravzaprav morali imenovati azteški kruh. Zanimivo je, da so podoben kruh od nekdaj pekli v Indiji (čapati), čeprav ni jasno, kako bi recept v tistih časih lahko prepotoval oceane. Ali pač.

  • vrsta jedi: tortilja
  • kulinarična priložnost: prigrizek
  • dobra kombinacija: namaz iz avokada
  • število krožnikov: 4
  • glavne sestavine: koruzna ali pšenična moka
  • čas kuhanja/peke: pol ure priprave
  • zahtevnost: ★★★

Tortilja

Za testo:

  • 35 dag moke
  • žlička soli
  • 10 dag kokosove maščobe
  • četrt litra vode

Za nadev:

  • 2 mehka, zrela avokada
  • limetin ali limonov sok
  • sveže mlet poper
  • oljčno olje
  • čili v prahu
  • drobno sesekljana čebula
  • v sezoni svež paradižnik

Potrebovali bomo ponev, v kateri lahko pečemo brez maščobe. Najprimernejše so litoželezne. Ljubitelji doma pečenih tortilj si jih po navadi nabavijo. Za testo uporabimo pšenično moko, ki jo delno nadomestimo s koruzno. Več ko bo koruzne oziroma polnozrnate, težje bo oblikovati tortilje, zato je za začetek morda najboljša izbira ostra ali univerzalna bela pšenična moka. Zmešamo moko in sol ter z rokami vtremo rastlinsko maščobo, da nastanejo drobtine. Na sredo zdaj zlijemo toplo vodo in mesimo, da nastane mehko testo. Bolj ko bo pregneteno, bolj bo voljno za valjanje. Iz kepe oblikujemo približno osem hlebčkov. Zložite jih na pomokan pladenj in pokrijte z vlažno krpo. Po enega valjajte v krog, tako da testo vedno malo premaknete v smeri urinega kazalca. Pečemo na vroči ponvi brez maščobe in shranjujemo na toplem (pod pokrovom, zavite v krpi).

Za nadev z vilicami pretlačimo avokado, takoj pokapljamo z limetinim sokom, da ne potemni, nato pa vmešamo preostale sestavine. Tortilje lahko trgamo in pomakamo v omako (dip) ali pa jih z nadevom napolnimo in zvijemo kot palačinke.

Deli s prijatelji