KOG – Sonce se je še obiralo nekje na vzhodu in mraz je rezal do kosti, ko so se še v temi zbrali brači na turistični kmetiji Hlebec na Kogu pri Ormožu. Gospodinja Verica, znana kot odlična kuharica, je že ob šestih postregla potico, čaj in seveda kuhano vino, da v goricah ne bi preveč zeblo. »Letos nam je vreme res naklonjeno, zima je dobro pritisnila, tako da imamo že decembra vse razmere za ledeno trgatev,« nam je povedal Milan Hlebec mlajši, ki s starši in bratom gospodari na turistični kmetiji v sončni Prlekiji, ki že pregovorno daje vrhunska vina.
Za nepoznavalce povejmo, da mora grozdje za ledeno trgatev na trti zamrzniti pri temperaturi pod –7 stopinj celzija. Takrat se jagode, v katerih se je voda spremenila v led, obere in tudi spreša in tako dobimo naravno zgoščen sok. Ledena trgatev daje vina posebne, vrhunske kakovosti.
Na pomoč tudi vinska kraljica
Čudovit dan se je začel dvigati nad pravljično zasneženo pokrajino, ko se je petnajst bračev odpravilo v gorice, kjer jih je čakalo sto trt laškega rizlinga in prav toliko šipona. Za ledeno trgatev so primerne sorte, ki ohranijo zrelost pozno v jesen in zimo, zato je gospodar po skrbnem premisleku pustil zoreti prav ti dve. Zamrznjeno grozdje, ki bolj spominja na rozine, po neuglednem videzu ne daje slutiti, da bi iz njega utegnilo nastati vrhunsko vino, namenjeno največjim sladokuscem.
Vedeti moramo, da je izplen posebnih trgatev, med katere spada tudi ledena, precej skromnejši kot pri običajni, zato vrhunska vina lahko dosegajo tudi precej astronomske cene. Prav gotovo pa to ni pijača, ki bi si jo privoščili kar tako, da bi pač kaj popili, ne po ceni ne po okusu. Dobro oblečeni brači so urno nabirali rjavkaste nagubane jagode in gajbice so bile kmalu polne. Na pomoč je prišla tudi tretja vinska kraljica Koga Špela Borko, ki se je kljub dolgi obleki in kronici v laseh spretno sukala med trtami in pokazala, da tudi kraljične znajo poprijeti za delo. Edini, ki je bil oproščen dela, je bil harmonikar, ki je poskrbel za dobro voljo bračev.
Mladi gospodar je s traktorjem odpeljal dragoceni tovor na prešo in kmalu je lahko zbranim naznanil, da je iz grozdja priteklo približno 300 litrov mošta, gostega kot med. »Dobro je, namerili smo 143 oekslerjev sladkorja, kar pomeni, da si lahko obetamo vrhunsko vino,« je bil zadovoljen mladi vinogradnik. In tudi mi ne dvomimo, da bodo pri Hlebčevih še naprej točili dobra vina.