OKUSI

Pri Danilu, Reteče

Objavljeno 11. oktober 2012 20.20 | Posodobljeno 11. oktober 2012 20.21 | Piše: Jože Splichal

Družina Čarman je iz gostilne Pri Danilu v Retečah naredila kulinarično doživetje, ko je povezala stare slovenske izkušnje z novimi, modernimi trendi tako v postopkih priprave kot v filozofiji prehranjevanja.

Foto: Hana Splichal.

Vesna je prišla pozdravit iz kuhinje, pa ne praznih rok, ampak s sirovo liziko in bogatim zeliščnim namazom na kruhku – kruh kajpak pečejo sami, in to več vrst hlebčkov, Dušan pa je za dobrodošlico natočil kozarček penine iz zelo znane italijanske kleti Ferrari v Trentu: maximum brut, po klasični šampanjski metodi, izključno iz chardonnayja.

Jesen je kajpak za vegetarijance obljubljen letni čas: na njivi ali v gozdu daje narava svoje najboljše plodove, le pobrati jih je treba. In kajpak pripraviti tako, da je ljubo želodcu in razkošno za oči. Vesna Čarman je mojstrica kuharske umetnosti, to brez pardona dokazuje tudi s svojimi vegetarijanskimi krožniki.

Najprej smo dobili jurčke, marinirane v bučnem olju, okus pa je izpopolnila še bivolja mocarela, ki so jo povaljali v bučnih semenih. Zraven pa Welschriesling (laški rizling) letnik 2011 iz kleti Velich z Gradiščanskega. Družino Velich so lani v Avstriji razglasili za vinarja leta. Jeseni, ko dnevi niso več tako topli, vedno prija juha. Tokrat: gosta juha iz gomolja zelene, obogatena z mandljevim cmočkom. In vino? Veliko! Rebula, selekcija, letnik 2008, Marjana Simčiča s Ceglega v Brdih.

Pred glavno jedjo za očiščenje okusov in prostor v želodcu sorbet iz grozdja – s kepico iz belega grozdja in omako iz rdečega. Brezalkoholni, narejen na mlečni osnovi. Potem pa so prišli doma na roke narejeni tortelini, polnjeni s skuto in črnim sezamom, položeni v omako iz buče in pinjol, za dodatni efekt pa je poskrbelo jajce, ki je bilo najprej poširano, potem pa ocvrto v mandljih.

In še en briški težkokategornik, Simčičev sosed s Ceglega: klet Movia in Kristančičev sivi pinot letnik 2008.

Prišel je čas za sladkosnede: kot dih lahka nektarinina tortica z mandlji in sladki rumeni muškat 2011 iz kleti Pullus. Pred slovesom pa še Danilov corretto (cafe corretto v Italiji sicer pomeni ekspreso s kančkom žganja ali brandyja): trda kava s šatojem karameliziranega žganja ter čokoladni praline.

Dobro je vedeti

  • Gostilna 
Pri Danilu
  • družina Čarman,
  • chefinja Vesna Čarman
  • Reteče 48, 4220 Škofja Loka
  • tel.: 00386(0)4 515 3444
  • e-naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled.
  • urnik: od torka do sobote od 12. do 22., ob nedeljah in praznikih od 12. do 16., ob ponedeljkih zaprto
  • sedeži: 40 in 30 na vrtu
  • degustacijski meni: vegetarijanski po dogovoru, okrog 35 evrov, brez vina
  • vinska klet: 500 etiket, Slovenija in izbor z vsega sveta
  • kreditne kartice: vse
Deli s prijatelji