GOSTILNA

Pri Čadu: Kultne jedi z značajem

Objavljeno 04. junij 2013 16.30 | Posodobljeno 04. junij 2013 16.30 | Piše: Katja Cah

Ena od najbolj priljubljenih gostiln v prestolnici je nedvomno Pri Čadu pod Rožnikom.

Foto: Leon Vidic/Delo

Šefa Aleša Čada smo prosili, naj nam zaupa recepte za čevapčiče in druge kultne jedi. Natančnih navodil seveda ni izdal, saj se številni gosti prav zaradi značilnih specialitet vračajo znova in znova. Prijazno osebje, izvrstna hrana, klepet na nebeško lepem vrtu in še šilce »rumene ose« za povrhu. Le kaj si lahko človek sploh še želi?

Čevapčiči 

  • izbrano meso, ali svinjsko ali goveje
  • sol
  • voda
  • čebula
     
  • Meso zmeljemo, dodamo sol in vodo ter zmešamo.
  • Maso oblikujemo v čevapčiče in spečemo na žaru.
  • Postrežemo vroče z dodatkom čebule.

Prebranec

  • beli fižol tetovec
  • sol
  • čebula
  • olje
  • poper
  • lovorjev list
  • rdeča paprika v prah
     
  • Fižol operemo, ga preberemo in skuhamo.
  • Medtem narežemo čebulo, ji dodamo poper, lovorov list in toliko olja, da pokrije približno tri cm globine posode.
  • Počasi kuhamo na odprtem ognju dve uri.
  • Na koncu dodamo sol, papriko v prahu in zamešamo s fižolom.
  • Damo v posodice in zapečemo.

Pečena paprika

  • podolgovata (špic) rdeča paprika
  • kis
  • sol
  • peteršilj
  • česen
  • olje
     
  • Papriko očistimo semen in jo spečemo na žaru.
  • Odstranimo prežgane delce kože.
  • Nasolimo, okisamo in začinimo s tržaško omako, ki jo naredimo tako, da zmešamo enako količino stisnjenega česna in peteršilja ter dodamo olje. 
Deli s prijatelji