NEKAJ SLADKEGA

Presni kokosovi pralineji

Objavljeno 31. oktober 2013 14.00 | Posodobljeno 31. oktober 2013 14.00 | Piše: Beba Splichal

Pazimo, da maso vedno močno pritisnemo do dna, da se bo poznal vzorec modelčka in da bo oblika prava.

Foto: Hana Splichal

Pripravimo, preden začnemo: silikonske modelčke za pralineje.

Sestavine

  • skodelica mandljev
  • skodelica kokosovega musa
  • 3 žlice kokosovega sladkorja 
(ali po okusu)
  • polovica stroka vanilje

Kako se lotimo?

1. Mandlje čez noč namočimo v veliko vode. Naslednji dan jih olupimo. Če so se namakali dovolj dolgo, se jih da preprosto olupiti. Vso vodo, ki je ostala od namakanja, zlijemo stran. Mandlje v multipraktiku ali manjšem blenderju zmeljemo v pasto.

2. V večji skledi zmešamo mandljevo pasto, kokosov mus, kokosov sladkor in izpraskano sredico vanilje. Če smo kokosov mus hranili v hladilniku, ga segrejemo nad soparo, da postane spet mazljiv.

3. Z maso polnimo silikonske modelčke. Pazimo, da maso vedno močno pritisnemo do dna, da se bo poznal vzorec modelčka in da bo oblika prava.

4. Modelčke postavimo za dobre pol ure v hladilnik. Ko so pralineji ohlajeni, jih obrnemo in z rahlim pritiskom na zadnjo stran potisnemo ven. Hranimo jih v hladilniku, saj se na sobni temperaturi zmehčajo.

Kokosov sladkor pridobivajo iz cvetov kokosovih palm. Vsak cvet prerežejo, da iz njega priteče sok oziroma kokosov nektar. Ta nektar skuhajo v gosto zmes, ki jo posušijo v kristalčke. V procesu predelave ničesar ne odstranjujejo niti ne dodajajo. Po teksturi in okusu je kokosov sladkor podoben rjavemu, melasnemu, vendar ima precej več hranljivih snovi. Njegova kakovost je tudi izrazito nizek glikemični indeks.

 

Deli s prijatelji