RECEPT

Presne pomarančne kroglice

Objavljeno 15. marec 2013 15.30 | Posodobljeno 15. marec 2013 15.30 | Piše: Beba Splichal

Preizkusite presno.

Pomarančne presne kroglice.

Kakav nastane v predelavi kakavovih zrn. Zmeljejo jih v pasto, ločijo maščobo (kakavovo maslo), kar ostane, pa spremenijo v fin prah (kakav). Pred tem postopkom zrna pražijo. Presni kakav pridobijo s hladnimi postopki stiskanja in seveda brez praženja kakavovih zrn, tako da so vse koristne snovi zrna ohranjene.

Preden se lotimo priprave presnih kroglic, pripravimo dober električni mlinček, ki zmore datlje zmleti v pasto.

Sestavine (za 18 kroglic):

  • 50 g olupljenih mandljev
  • 50 g indijskih oreščkov
  • 100 g izkoščičenih datljev
  • 3 jedilne žlice pomarančnega soka
  • naribana lupinica bio pomaranče
  • žlica agavinega sirupa
  • 2 jedilni žlici presnega kakava v prahu
  • žlička mletega kardamoma

Posip:

  • zvrhana žlička presnega kakava v prahu
  • žlica fino mletega kokosa

Kako se lotimo?

1. Mandlje in indijske oreščke v električnem mlinčku drobno zmeljemo in jih stresemo v posodo.

2. V električni mlinček damo datlje in jih meljemo toliko časa, da nastane pasta. Mogoče bomo morali mletje vmes ustaviti in postrgati datlje s sten posode. Datljevo pasto ročno mešamo z naribanimi oreščki.

3. V posodo k oreščkom dodamo še naribano pomarančno lupino, pomarančni sok, agavin sirup, 2 žlici kakava in kardamom.

4. Z žlico mešamo, dokler ne dobimo goste in enotne mase.

5. Pripravimo dva krožnika, enega posujemo s kokosovo moko, drugega pa s kakavom v prahu.

6. Maso zajemamo z žličko in iz nje med dlanmi oblikujemo kroglice. Iz te količine naj bi jih prišlo 18. Pol jih povaljamo v kokosu in pol v kakavu.

Deli s prijatelji