Pomarančna lupina je uporabna samo, če so bile pomaranče pridelane ekološko. Podobno kot limonina lupinica se tudi pomarančna uporablja v sladicah kot dekoracija ali sestavina. Eterična olja, ki so v njej, se lepo ujemajo s suhim sadjem, vaniljo in oreščki.
Pripravimo, preden začnemo: dober blender, manjše keramične posodice za serviranje.
Za dve posodici:
- 100 g indijskih oreščkov
- 100 g datljev
- 3 eko pomaranče
- vaniljev strok
Kako se lotimo?
1. Indijske oreščke in datlje stresemo v dve stekleni skodelici in jih namočimo za približno 2 uri, lahko tudi za dlje. Za oreščke je pomembno namakanje, saj se tako lažje zmeljejo, predvsem pa so namočeni lažje prebavljivi.
2. Naribamo lupinico ene pomaranče. Od druge pomaranče odrežemo dva kolutka za okras. Pomaranče olupimo in odstranimo tudi belo kožo, kolikor se da, saj rada greni. Narežemo na večje kose in preverimo, da nimajo pešk. V blender stresemo odcejene oreščke in datlje, pomarančne koščke in izpraskano sredico vaniljevega stroka.
3. Meljemo toliko časa, da dobimo gladko kremo. Nadevamo jo v posodice, potresemo z naribano pomarančno lupinico in okrasimo z rezino sveže pomaranče.