NEKAJ SLADKEGA

Preprost recept za rožičevo pecivo z jabolki

Objavljeno 04. februar 2014 13.30 | Posodobljeno 04. februar 2014 13.30 | Piše: Beba Splichal

Nekaj sladkega iz rožičeve moke in jabolk.

Foto: Hana Splichal

Pripravimo, preden začnemo: pekač širine 35 x 22 cm.

Sestavine

  • lonček (2 dl) bele moke
  • lonček rjavega sladkorja
  • 100 g rožičeve moke
  • pecilni prašek iz vinskega kamna
  • 50 g grobo sesekljanih orehov
  • lonček sojinega mleka
  • pol lončka olja
  • žlica lanene moke
  • 3 naribana jabolka
  • 100 g temne čokolade
  • žlica kokosove 
maščobe 

Kako se lotimo?

1. Pečico segrejemo na 180 stopinj. Moko, sladkor, rožičevo moko, pecilni prašek in orehe zmešamo. Sojino mleko, olje in laneno moko v drugi skledi toliko časa stepamo, da se začne gostiti.
2. Prilijemo k moki, dodamo jabolka in z leseno žlico umešamo testo. Po potrebi dodamo še malo sojinega mleka.
3. Pekač dobro naoljimo. Vanj zlijemo maso, jo po vrhu poravnamo in pečemo pol ure.
4. Nad soparo zmehčamo čokolado in kokosovo maščobo. S stopljeno čokolado premažemo pecivo. Počakamo, da se popolnoma ohladi. Narežemo na manjše kocke.


Naravni pecilni prašek je narejen iz vinskega kamna. Ta je stranski produkt pri proizvodnji vina. Narejen je iz usedlin, ki se naberejo na dnu soda med vretjem vina. Vinski kamen nadomešča kislo komponento, ki je sicer v pecilnih praških industrijsko pridobljena. Bazična komponenta je v obeh primerih natrijev bikarbonat. Naravni pecilni prašek, običajno z oznako bio, ne vsebuje fosfatov, ki so sicer dodani pecilnim praškom.

 

Deli s prijatelji