V vročih dneh smo v največji nevarnosti, da zaradi premalo zaužite tekočine zbolimo. Ne le pijača, zelo pomembna je tudi prehrana. Ta naj bo sezonska, kar najbolj sočna. Spomnimo se na preproste slastne recepte, v katerih so glavni junaki rdeči sadeži in plodovi, ki vsebujejo največ vode – nekateri kar devetdeset odstotkov. Izbrane jedi in pijače osvežijo, prebudijo in nam pričarajo nasmeh, da zasijemo v vsej svoji lepoti.
LUBENIČNA OSVEŽITEV
- 1/2 lubenice, olupljene, razkosane in brez semen
- 1/4 kumare
- 6 jagod
- 3 metini listi
V sokovniku iztisnemo iz lubenice in kumare sok.
Nalijemo ga v mešalnik ali multipraktik, dodamo jagode ter metine liste in mešamo, dokler niso listi drobno sesekljani.
Lahko jih tudi nasekljamo z nožem in nato dodamo.
Takoj postrežemo.
(Vir: Za zmešat, založba Mladinska knjiga)
SMUTI ZA POPOLNO PORJAVELOST
Za 2 osebi
- zrel mango
- 150 g malin (svežih ali zamrznjenih)
- 1/2 zrele rdeče paprike
- 300 ml korenčkovega soka (sveže stisnjenega ali kupljenega, v steklenici in brez dodanega sladkorja)
- 4 kocke ledu (če uporabimo sveže sadje)
Mango razpolovimo, odstranimo koščico in polovici olupimo.
Sadež razrežemo na velike kose nad večjo skledo, da izgubimo čim manj soka.
Papriko prav tako olupimo (lahko z lupilnikom za krompir) in narežemo na koščke.
V posodo mešalnika zlijemo korenčkov sok in kocke ledu (če uporabimo sveže sadje). Dodamo maline, mango in papriko.
Meljemo, dokler se zmes na speni.
Če je smuti za naš okus pregost, mu dolijemo malo korenčkovega soka.
Napitek nalijemo v velika kozarca in ga takoj spijemo.
(Vir: Smutiji, založba Mladinska knjiga)
JAGODNA ZLOŽENKA
- 500 g jagod
- 2,5 dcl sladke smetane ali gostega jogurta
- 6 žlic naribanih mandljev ali orehov
- 4 žlice medu ali rjavega sladkorja
- po želji 2 žlici sesekljane melise ali mete
Jagode očistimo in narežemo na rezine.
Smetano stepemo, osladimo z medom, primešamo mandlje in sesekljamo meliso ali meto, ki pa ju lahko izpustimo, če nam okus ni všeč.
Dodatek zelišč sladkim jedem je sicer zelo moden in po svoje zanimiv.
Žlico smetane položimo na krožnik in nanjo v obliki rožice polagamo rezine jagod.
Na jagode spet položimo žlico smetane in novo plast jagod.
To ponovimo vsaj trikrat.
Morda okrasimo s poganjkom zelišča in postrežemo.
Jed je še okusnejša, če je hladna.
(Vir: Letni časi v kuhinji, Mateja Reš, založba Družina)
GRŠKI JOGURT Z DATLJI IN RIBEZOM
- 40 g mandljev v lističih
- 70 g izkoščiščenih datljev
- 30 g mletih lešnikov
- 20 g neoslajenega kakava v prahu
- 20 g kokosovega masla
- 10 ml vode
- 80 ml grškega jogurta
- 60 g ribeza ali drugega sadja
Na lističe narezane mandlje zmešamo z drobno nasekljanimi datlji.
Dodamo grobo mlete lešnike, neoslajen kakav, raztopljeno kokosovo maslo in vodo ter vse dobro premešamo.
Maso razporedimo v štiri kozarce.
Zmešamo grški jogurt in večji del očiščenega ribeza (manjši del pustimo za okrasitev).
Po potrebi osladkamo s stevijo.
Jogurtov nadev enakomerno porazdelimo na maso v kozarcih.
Okrasimo s preostankom ribeza.
(Vir: Sladkorčki kuhamo slastno, Društvo za pomoč otrokom s presnovnimi motnjami)