RECEPTI

Prebudimo (pra)čute

Objavljeno 05. junij 2012 15.30 | Posodobljeno 05. junij 2012 15.30 | Piše: Katja Cah

Hvalnic ribam ni nikoli preveč, saj so nepogrešljivi del zdrave prehrane.

Že res, da je priprava morskih jedi precej lažja, kadar kupimo že očiščene zamrznjene ribe in druge sadeže morja. Vendar največkrat na račun slabšega, drugorazrednega okusa, ne nazadnje pa se s postopki ohranjanja svežine izgubljajo tudi zdravilne učinkovine v hrani.

Podobno velja za školjke, ki imajo tudi moč afrodiziaka. Morje je naše prabivališče in verjetno prav zato tako hrepenimo po njem. Pripravimo si kosilo ali večerjo po receptih z vseh vetrov – iz treh različnih obmorskih držav. Sestavine pri vseh jedeh so za štiri osebe.

Hladni ribji koktajl (po mehiško)

  • 1/2 kg ribjih filejev, denimo lista ali osliča
  • sok 2 limon
  • 4 paradižniki 
  • 1/2 srednje velike čebule
  • šopek svežega koriandra
  • 1/2 skodelice kečapa
  • 1/4 skodelice olivnega olja
  • sol in poper po okusu

1 Paradižnike olupimo, jim odstranimo semena in jih narežemo na kockice.

2 Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Prav tako na drobno nasekljamo koriander.

3 Ribje fileje temeljito operemo, narežemo na kockice in jim pri tem odstranimo vsak črnkast in rdečkast košček.

4 Primešamo jim limonov sok in jih pustimo počivati v hladilniku 20 minut.

5 Nato jih odcedimo in temeljito operemo v vodi. Primešamo jim vse preostale sestavine. Solimo in popramo.

6 Pustimo, da koktajl počiva še 20 minut v hladilniku, nato ga postrežemo v prozornih steklenih skodelicah.

(Iz knjige Mehiška kuhinja, izdane pri založbi Mladinska knjiga.)

image

Linguine s školjkami in z rakci (po italijansko)

  • 400 linguin (ploščatih špagetov)
  • sol in sveže mleti črni poper
  • 500 g klapavic
  • 250 g kozic
  • 6 žlic olivnega olja
  • strt strok česna
  • 1/2 tanko narezanega rdečega čilija
  • 50 ml belega vina
  • sol 1 limone
  • majhen šopek grobo nasekljanega peteršilja

1 Za omako temeljito očistimo školjke, tako da jih oščetkamo v hladni vodi in jim odstranimo bradice.

2 S školjkami potrkamo po robu delovne površine in tiste, ki ostanejo odprte, zavržemo.

3 Kozice oluščimo in jim odstranimo glave, repke pa pustimo cele.

4 V veliki kozici segrejemo olje ter dodamo česen in čili. Po minuti ali dveh dodamo školjke in vino.

5 Pokrijemo s pokrovko in kuhamo, dokler se školjke ne odprejo, to je le nekaj minut. Tiste, ki po kuhanju ostanejo zaprte, zavržemo.

6 Dodamo kozice in kuhamo še 4 do 5 minut ter pomešamo.

7 V kozico stisnemo limonov sok. Odstavimo s štedilnika in dodamo peteršilj. Solimo in popramo po okusu.

8 Medtem v veliki količini rahlo osoljene vode kuhamo linguine od 7 do 8 minut, da so al dente.

9 Dodamo jih v kozico s školjkami, dobro premešamo in takoj ponudimo.

(Iz kuharice Dva požrešna Italijana, izdane pri založbi Narava.)

image

Pečena orada z zelenjavo (po slovensko)

  • 4 orade (po 250–300 g ena)
  • 400 g zelenjave (korenje, cvetača, por, bučke, olive)
  • sol
  • 0,5 dl olivnega olja
  • 1 dl belega vina

1 Orade očistimo, osušimo, posolimo in položimo na naoljen pekač.

2 Obložimo jih z zelenjavo, ki smo jo narezali na lističe, dodamo še malo olja in prelijemo z vinom.

3 Vse skupaj pečemo v pečici pri 200 stopinj Celzija približno 40 minut.

4 Med pečenjem prelivamo z izcejenim sokom, ki se nabere na dnu pekača.

(Iz slovenske Kuharice za mlade, izdane pri Cankarjevi založbi.)

Deli s prijatelji