Podobno velja za školjke, ki imajo tudi moč afrodiziaka. Morje je naše prabivališče in verjetno prav zato tako hrepenimo po njem. Pripravimo si kosilo ali večerjo po receptih z vseh vetrov – iz treh različnih obmorskih držav. Sestavine pri vseh jedeh so za štiri osebe.
Hladni ribji koktajl (po mehiško)
- 1/2 kg ribjih filejev, denimo lista ali osliča
- sok 2 limon
- 4 paradižniki
- 1/2 srednje velike čebule
- šopek svežega koriandra
- 1/2 skodelice kečapa
- 1/4 skodelice olivnega olja
- sol in poper po okusu
1 Paradižnike olupimo, jim odstranimo semena in jih narežemo na kockice.
2 Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Prav tako na drobno nasekljamo koriander.
3 Ribje fileje temeljito operemo, narežemo na kockice in jim pri tem odstranimo vsak črnkast in rdečkast košček.
4 Primešamo jim limonov sok in jih pustimo počivati v hladilniku 20 minut.
5 Nato jih odcedimo in temeljito operemo v vodi. Primešamo jim vse preostale sestavine. Solimo in popramo.
6 Pustimo, da koktajl počiva še 20 minut v hladilniku, nato ga postrežemo v prozornih steklenih skodelicah.
(Iz knjige Mehiška kuhinja, izdane pri založbi Mladinska knjiga.)
Linguine s školjkami in z rakci (po italijansko)
- 400 linguin (ploščatih špagetov)
- sol in sveže mleti črni poper
- 500 g klapavic
- 250 g kozic
- 6 žlic olivnega olja
- strt strok česna
- 1/2 tanko narezanega rdečega čilija
- 50 ml belega vina
- sol 1 limone
- majhen šopek grobo nasekljanega peteršilja
1 Za omako temeljito očistimo školjke, tako da jih oščetkamo v hladni vodi in jim odstranimo bradice.
2 S školjkami potrkamo po robu delovne površine in tiste, ki ostanejo odprte, zavržemo.
3 Kozice oluščimo in jim odstranimo glave, repke pa pustimo cele.
4 V veliki kozici segrejemo olje ter dodamo česen in čili. Po minuti ali dveh dodamo školjke in vino.
5 Pokrijemo s pokrovko in kuhamo, dokler se školjke ne odprejo, to je le nekaj minut. Tiste, ki po kuhanju ostanejo zaprte, zavržemo.
6 Dodamo kozice in kuhamo še 4 do 5 minut ter pomešamo.
7 V kozico stisnemo limonov sok. Odstavimo s štedilnika in dodamo peteršilj. Solimo in popramo po okusu.
8 Medtem v veliki količini rahlo osoljene vode kuhamo linguine od 7 do 8 minut, da so al dente.
9 Dodamo jih v kozico s školjkami, dobro premešamo in takoj ponudimo.
(Iz kuharice Dva požrešna Italijana, izdane pri založbi Narava.)
Pečena orada z zelenjavo (po slovensko)
- 4 orade (po 250–300 g ena)
- 400 g zelenjave (korenje, cvetača, por, bučke, olive)
- sol
- 0,5 dl olivnega olja
- 1 dl belega vina
1 Orade očistimo, osušimo, posolimo in položimo na naoljen pekač.
2 Obložimo jih z zelenjavo, ki smo jo narezali na lističe, dodamo še malo olja in prelijemo z vinom.
3 Vse skupaj pečemo v pečici pri 200 stopinj Celzija približno 40 minut.
4 Med pečenjem prelivamo z izcejenim sokom, ki se nabere na dnu pekača.
(Iz slovenske Kuharice za mlade, izdane pri Cankarjevi založbi.)