VINO IN KULINARIKA

Praznik pomladnega prebujenja v Brdih

Objavljeno 21. april 2017 19.15 | Posodobljeno 25. april 2017 20.35 | Piše: O. C.

Brda in vino, festival vina in kulinarike, vabi 22. aprila.

Brda in vino, festival vina in kulinarike, tudi letos vabi v srednjeveško vasico Šmartno v osrčju Goriških brd. Prireditev je v zadnjih letih tako na vinskem kot kulinaričnem področju prerasla v enega od najpomembnejših enogastronomskih dogodkov v Brdih, ki ga ne kaže zamuditi. V soboto, 22. aprila, se tudi letos obeta veliko več kot le degustacija vrhunskih vin in uživanje ob dobri jedači, saj ta festival napolni tudi dušo. Po ozkih ulicah se bodo za obzidjem med drugim predstavile vrhunske restavracije, naj omenimo le dva odlična chefa, Igorja Jagodica iz ljubljanskega Strelca in Bineta Volčiča iz ljubljanskega bistroja Monstera. Vinarji bodo točili najboljša vina, na stojnicah, v hišah in kleteh pa bodo domačini ponujali vse, kar je domačega in pristnega, od marmelad, sušenega in vloženega sadja do oljčnega olja in izdelkov domače obrti... »Zavedali smo se, da je bilo treba dogodek, na katerem so se prva leta predstavljali le vinarji, predrugačiti in podpreti z dodatnimi vsebinami,« pravi Sebastjan Mavrič iz Hiše Marica, ki dogodek organizira skupaj z Agencijo Marica in hotelom San Martin iz Šmartnega. Zato so dodali bogastvo briških tradicionalnih jedi in k sodelovanju povabili vrhunske kuharje iz vse Slovenije. »Šmartno ni velik kraj, zato tudi ponudba, ki smo jo pripravili, ne more biti masovna. Ne moremo se zanašati na množičnost, temveč se lahko osredotočimo na kakovost ponudbe,« iz leta v leto poudarja Sebastjan Mavrič. Pritegne mu tudi vodja hotela San Martin Vesna Valentinčič in pove, da se osredotočajo na goste, ki si želijo nekaj več. Prireditev je nastala tudi iz želje in potrebe po druženju in sodelovanju, in ker se gostinci večinoma poznajo med sabo, se povabilu v Brda oziroma v šmartensko gostilno na prostem radi odzovejo. Še pomembneje pa je, da se gostje radi vračajo, in prav hotel San Martin z 20 sobami, ki so ga odprli 2013., je pomembno obogatil turistično ponudbo.

Vstopnina na festival je 45 evrov, za ta denar pa boste 22. aprila od 12. do 19. ure okušali, kaj vse so znotraj obzidja pripravili ponudniki, po ulicah se bo že čez dan razlegala glasba, po 19. uri pa sledi še koncert. Obeta se nepozaben praznik pomladnega prebujenja, saj Brda in vino združujejo ljudi dobre volje, poleg gastronomskih užitkov pa je izlet v Brda tudi priložnost za spoznavanje kulturnih in zgodovinskih znamenitosti teh krajev. Že sprehod po ozkih šmartenskih ulicah (gasah) razkrije bogastvo preteklosti, organizatorji festivala vina in kulinarike pa si želijo, da bi vasica, biser s statusom kulturnega spomenika, promovirala celotna Brda. 

Deli s prijatelji