VEGE PRAZNIKI

Praznične jedi brez mesa

Objavljeno 09. december 2015 14.00 | Posodobljeno 09. december 2015 14.00 | Piše: Beba Splichal

Za vsakogar je nekaj, prazniki pa so za vse.

Praznična solata s tofujem v skorjici iz konopljinih semen. Foto: Hana Splichal

Prazniki se od drugih dni razlikujejo predvsem po času, ki ga imamo priložnost porabiti za tisto, za kar nam ga po navadi zmanjka. Bomo torej doma, kjer smo najraje, nekaj skuhali in se zraven zabavali?

Izberite sestavine, ki jih sicer niti ne pogledate (tofu), takšne, s katerimi nikoli ne veste, kako se uporabijo (zelena), igrajte se z barvo sreče (rdeča pesa). Če povabite goste s posebnimi željami, ni težav: vsi recepti so brez jajc in laktoze, nekateri tudi brez soje, oreščkov, glutena. Za vsakogar je nekaj, prazniki pa so za vse.

Slavnostna juha

Za štiri

  • večji gomolj zelene
  • olje
  • čebula
  • zelenjavna osnova (na primer žlica začimbne mešanice za juho)
  • sol in poper po okusu
  • nekaj žafranovih laskov 
(ni nujno, je pa lepo)
  • 2 eko pomaranči
  • žlička medu
  • dva stroka česna
  • vejica peteršilja
  • žlica oljčnega olja
  • ščepec soli

Zeleno tanko olupimo in narežemo na kocke. Čebulo narežemo na lističe in kratko popražimo na olju. Dodamo zeleno in mešamo le toliko, da zadiši in dobi topel okus po praženem, nato pa zalijemo z juho ali vročo vodo z jušnimi začimbami. Medtem ko se juha kuha, pripravimo naribano skorjico in sok pomaranč ter zmešamo z medom. Drobno sesekljamo česen in peteršilj, solimo in premešamo z oljčnim oljem.

Ko je zelena mehka, del čiste juhe odlijemo in prihranimo. Preostalo gladko pretlačimo s paličnim mešalnikom. Če je bila zelena nitkasta, juho precedimo. Znova zavremo in začinimo s soljo (zelo malo, morda celo nič), poprom, žafranovimi laski in medeno pomarančo ter odstavimo. S prihranjeno čisto juho jed razredčimo, vendar naj ostane gosta in kremasta.

Na krožnikih jo okrasimo z žličko peteršiljeve omake. Ponudimo s prazničnim belim kruhom ali popečenimi kruhovimi kockami, za brezglutenski jedilnik pa z riževimi krekerji. 

Praznična solata s tofujem v skorjici iz konopljinih semen

Za štiri

Za tofujeve palčke

  • 400 g čvrstega tofuja
  • 70 g oluščenih konopljinih semen
  • 3 vejice svežega rožmarina
  • šopek svežega timijana (lahko tudi žlica suhega, fino zdrobljenega)
  • žlica suhega origana
  • žlica drobno mlete soli
  • 60 g moke
  • 150 ml sojinega mleka
  • žlica limonovega soka
  • žlica gorčice
  • olje

Za solato

  • večja glavica zelenega radiča štrucarja
  • 2 korenčka
  • strok česna
  • orehove polovičke

Rožmarinove listke osmukamo z vejic. Vsa sveža zelišča drobno nasekljamo. V večji skledi zmešamo konopljina semena, sveža in suha zelišča, sol in polovico moke. Preostanek moke stresemo v drugo skodelico. Posebej zmešamo sojino mleko, limonov sok in gorčico ter počakamo nekaj minut, da se zgosti.

Pripravimo pekač, obložen s papirjem za peko, in ga rahlo naoljimo. Tofu narežemo na rezine in nato na ožje palčke. Vsako palčko najprej povaljamo v moki, otresemo, nato v sojinem mleku z gorčico in nazadnje v mešanici s konopljinimi semeni. Pri tem si pomagamo z dvojimi vilicami in pazimo, da ne nastane predebela plast moke in semen. Še lažje je, če jih v konopljinih semenih povaljamo tako, da stresamo skledo, pa se bo prijelo ravno prav. Panirane palčke zlagamo na pekač. Pokapljamo jih z oljem in pečemo 30 minut pri 200 stopinjah.

Radič narežemo na tanke trakove, korenček olupimo in grobo naribamo. Orehe suho prepražimo v ponvici, da se obarvajo po robovih. Pripravimo štiri skodelice. V vsako damo najprej solato, nato nariban korenček, nanj položimo tople tofujeve palčke in vse okrasimo z orehi.

V sojino gorčično omako, ki je ostala od paniranja, stisnemo česen in z njo prelijemo solato.

Štiri pomake za glavno jed brez glutena

Zraven pripravimo zelenjavo na dva načina, soparjeno in iz pečice.

V ogreto pečico (200 stopinj) ali v ponev damo maščobo in cel koriander. Ko se popraži, dodajamo (v tem vrstnem redu) rdečo peso, krompir, zeleno, korenček, pastinak, sladek krompir, majhno čebulo, rumeno bučo, šampinjone. Narežemo na takšno velikost, da bomo koščke lahko pomakali. Nekje na polovici pečenja zelenjavo prelijemo z mešanico limone, popra in olja. Solimo le malo ali nič, saj so pomake precej slane.

Za kuhanje v sopari ali rahlo slani vodi so najbolj primerni brokoli, cvetača, korenček, tudi koleraba, ki pa ima izrazit okus in vonj. Pripravimo za grižljaj velike koščke. Kuhano zelenjavo dobro odcedimo (tekočino porabimo za juho) in tik pred serviranjem potresemo s sezamom.

Za pripravo pomak potrebujemo metlico, blender ali možnar. Lahko jih pripravimo vnaprej, shranimo v kozarcih za vlaganje in pred serviranjem preložimo v skledice.

  • Majonezna

4 žlice rastlinske majoneze, žlica temne sojine omake

Sestavini gladko premešamo z metlico. Pomaka se še posebno ujema s kuhanim brokolijem.

  • Balzamična

2 žlici balzamičnega kisa, 2 žlici sezamovega olja, 2 žlici sojine omake

Sestavine dobro umešamo z metlico, da se povežejo v gosto pomako. Pred serviranjem znova premešamo, če hranimo v kozarcu, pa le pretresemo. Odlična pomaka za vso pečeno zelenjavo.

  • Limonova

žlica limonovega soka, drobna sol, 2 žlici oljčnega olja

V limonovem soku raztopimo sol. Prilivamo olje in hitro stepamo z metlico, da se sestavine povežejo in zgostijo. Pomembno je razmerje med limono in oljem – več kot je olja, lažje se pomaka zgosti. Osvežilna, nežna pomaka za kuhano zelenjavo, še posebno za zeleno in cvetačo.

  • Rdeča

pol rdeče pese, sveža meta, 2 stroka česna, 2 žlici tahinija (ali arašidovega
masla), sok ene limone, sol

Zmešamo sol in limono. Rdečo peso res drobno naribamo. Meto in česen fino nasekljamo in stremo v možnarju, da nastane gladka pasta. Zmešamo s tahinijem in razredčimo s toliko limonovega soka, da je omaka še vedno gosta. Če uporabljamo blender, vse sestavine zmeljemo hkrati. Pomaka ima izrazit okus in lepo dopolni vsako zelenjavo. Lahko bi jo ponudili tudi s stebelci zelene, palčkami iz korenčka in rezinami sladkega janeža ter razveselili ljubitelje presne hrane. 

Deli s prijatelji