Kozarec je več kot le pripomoček za pitje. Kozarec je sredstvo, ki omogoča vinu, da pride do izraza. Vidnejši svetovni vinarji bi zatrdili, da so lahko velika vina kljub večtisočletni tradiciji pridelave in uživanja prišla do prave veljave šele konec 17. in v začetku 18. stoletja, ko so izdelali kolikor toliko primerne kozarce za pokušanje vin. Vinski kozarci so se pojavili v 17. stoletju, steklenice, podobne današnjim, pa šele v prvi polovici 18. stoletja. Okrog leta 1750 so bogataši že občudovali vina v kozarcih iz češkega in beneškega kristala.
Le v kozarcu iz čistega in tankega stekla je mogoče doživeti žlahtnost in kakovost najboljših vin. V takšnem kozarcu se sprosti bogata vinska vsebina in pride do izraza barva te žlahtne pijače. Za popolno občutenje arome in okusa posameznega vina pa je poleg dotika roba kakovostnega kristalnega kozarca z ustnicami pomembna še oblika kozarca in njegova velikost. Vinske arome, vinske vonje lahko intenzivneje doživimo, če je kozarec pravilno, funkcionalno oblikovan glede na vrsto in zrelost vina.
- Belo vino zahteva kozarec z višjo čašo s cvetasto obliko v podobi tulipana, da vonjave opravijo daljšo pot in dlje časa ostanejo v njem, k čemur pripomore zožena odprtina. Pecelj je daljši, droben, da toplota dlani ne bi prehitro prehajala v vino. Prostornina čaše je med 150 in 400 mililitri.
- Kozarec za rdeče vino je drugačne oblike kot za belo vino. Mehko zaobljene stene čaše trebušaste oblike brez robov ustrezajo žlahtno zrelim rdečim vinom. Tipično je kozarec za rdeče vino tudi večji od kozarca za belo, čeprav je pecelj lahko krajši. Prostornina čaše naj bo vsaj 500 mililitrov. Podobno velja tudi pri aromatičnih vinih: ta vedno postrežemo v manjših kozarcih.
- Kozarec za penino je visok, ozek, z dolgim pecljem in ima na dnu raskavo točko, ki poskrbi, da se mehurčki pospešeno sproščajo. Čaša je v obliki podaljšanega tulipana. Eleganten kozarec naj bo iz kristalnega stekla, njen volumen pa manj kot 200 mililitrov.
Vsak pravi ljubitelj vin mora zato doma na policah imeti najmanj 24 kozarcev (po 6 za penino, rdeče in belo vino ter za vodo). Kozarec vedno napolni do polovice oziroma največ do dveh tretjin.