POLENTA

Poulični grižljaji: polentarji s kapo

Objavljeno 28. januar 2014 14.00 | Posodobljeno 28. januar 2014 14.00 | Piše: Anka Peljhan

Malce sodobnejši grižljaj, na temeljih kulinarične kulture ali kulture polente naših prednikov, temeljito opravi vsa svoja poslanstva.

Pred nekaj dnevi sem slišala izjemen izraz iz ust našega priznanega etnologa: kultura polente. Da, zašla je tudi k nam, kar me izjemno veseli, saj spadam med velike oboževalce te jedi na sto in en način. In danes težko verjamem, ko poslušam mladino (seveda z izjemami), da sem se je navadila jesti že v otroštvu. »Kaj strašnega!«, bi se slišalo danes, »Kaj boljšega!« pa takrat, ko mi jo je babica pogrela oziroma popekla (saj je bila kuhana za ves teden – tako za vsak slučaj za zajtrk, večerjo ali pa za vmes) kar na zaseki in prelila s kavo.

Morda bi tudi ta jed našla svoj prostor med priznano tradicionalno elito jedi, s katerimi se postavljamo v svetu. Iz regije v regijo polenta spreminja obliko, vlogo in barvo. Morda tudi ime, saj se prelevi v žgance ali žganike, ki so včasih samostojna jed ali pa le priloga. Jaz sem se jo odločila začiniti s čokolado, in ker se je včasih bogatija zrcalila po količini zabele, sem jo zabelila … ponovno s čokolado. Malce sodobnejši grižljaj, na temeljih kulinarične kulture ali kulture polente naših prednikov, temeljito opravi vsa svoja poslanstva: poteši željo po sladkem, v ustih pusti prijeten pečat ravno prav goste vsebine, ki nikakor ni presladka, in ne nazadnje –– nahrani.

Testo (za dva):

  • 20 dag polente
  • 1,5 dl mleka
  • 1,5 dl vode
  • 2 žlici masla
  • pol žličke soli
  • 1 žlica sladkorja
  • 1 tablica čim temnejše čokolade 
brez dodatkov
  • 1 žlica grenkega kakava v prahu
  • pest mletih mandljev ali pistacij (neslanih)

Kapice:

  • 1 tablica temne čokolade
  • 2 žlici masla
  • borovnice ali maline

Priprava:

V posodi zmešaj vodo, mleko in sol ter pogrej.
Postopoma vsuj polento in z metlico neprestano mešaj.
Dodaj maslo, sladkor in mandlje.
Približno 5 minut, preden je polenta kuhana, vmešaj na 
 koščke nalomljeno čokolado in kakav.
Mešaj, da masa postane voljna in mehka.
Za 10 minut kuhano čokoladno polento postavi na 
 hladno.
Medtem jo večkrat premešaj.
V posodici stopi čokolado z maslom in premešaj v gladko 
 maso, ki ne sme biti preveč tekoča.
Iz polente oblikuj kroglice, polij s čokolado in dodaj 
 hladno sadje.

Deli s prijatelji