RECEPT

Poulični grižljaji: mediteranski obrok

Objavljeno 08. maj 2016 14.00 | Posodobljeno 08. maj 2016 14.00 | Piše: Anka Peljhan

Kjer glavno ali vsaj stalno vlogo igra oljčno olje, se ni treba bati za mentalno sposobnost, dobro prebavo in sprotno čiščenje toksinov ali strupov.

Pogovori in debate o mediteranski hrani so predvsem med nami, ki ne živimo tik ob morju, ena najbolj priljubljenih stalnic, še posebno ko prihajajo višje temperature. Te je, ko le obstaja možnost, treba preživeti čim bliže obali, kjer še posebno v spomladanskem času vse dehti in vonjave nakazujejo pripravo obroka. Vendar se z določeno splošno brezbrižnostjo do okolice pojavlja določena nevednost ali si pod nazivom mediteranska jed ali sestavine predstavljamo marsikaj, kar nikakor ne spada v ta lonec. Poudarek na lokalnosti, preprostosti in posledično zdravju naj bo vodilo! Eden najbolj zdravih načinov prehranjevanja, ki so ga z veliko žlico spodbujali, ohranjali in nadgrajevali Rimljani, pa Grki seveda, ima velik vpliv tako na fizično kot duševno počutje uživalcev teh jedi. Še posebno če vsaj del obroka pridelamo ali ulovimo sami! Kjer glavno ali vsaj stalno vlogo igra oljčno olje, se ni treba bati za mentalno sposobnost, dobro prebavo in sprotno čiščenje toksinov ali strupov, tudi v letih, ki niso več rosna. Raznolike diete kot modne muhe ali pa nuja izgubljanja dekagramov niso izjema. Oljke, ena najstarejših kultur ob naši obali, že vedo, kako pomagati umiriti duha. Že barva lističev nas kliče v njeno bližino, a morda še sami ne vemo, zakaj. Njeni sadeži imajo seveda čudežno moč, ki nežno gladi od znotraj in od zunaj, če si le dovolimo.

Za dva
:

  • 1 večja riba, v našem primeru palamida
  • 2 krompirja
  • 1 večji mesnati paradižnik
  • 1 manjša čebula
  • 3 do 5 celih strokov česna
  • nekaj vejic žajblja
  • nekaj vejic svežega peteršilja
  • vejica rožmarina
  • pest oliv
  • šop divjih špargljev
  • oljčno olje
  • belo vino – malvazija
  • sol, poper

Priprava:

Ribo oluskaj, očisti in nasoli.
Olupi krompir in ga nareži na kocke.
Paradižnik umij in ga nareži na koščke.
Česen olupi in stroke pusti v celem.
Čebulo prereži le na polovico ali na četrtine.
V trebuh ribe daj nekaj lističev žajblja.
Vse sestavine položi v globlji pekač, le olive dodaj pozneje.
Šparglje nareži na večje kose in jih skuhaj v slanem kropu.
K ribi jih dodaj 10 minut pred koncem pečenja, kot tudi olive.
Zalij z oljčnim oljem in premešaj.
Začini.
Prelij z vinom in postavi v vročo pečico.
Med pečenjem 2- do 3-krat ribo zalij s sokom, ki nastane v pekaču.
Peci od 30 do 45 minut, odvisno od velikosti ribe.
Pečeno očisti zelišč iz trebuha in jo izkoščiči.
Na krožnik dodaj krompir s paradižnikom, šparglji in olivami.
Preden ponudiš, pokapljaj s pikantnim oljčnim oljem. 

Deli s prijatelji