PRAZNIČNO

Poulični grižljaji: Čemaževi velikonočni kolački

Objavljeno 05. april 2015 14.10 | Posodobljeno 05. april 2015 14.12 | Piše: Anka Peljhan

Med potikanjem po obronkih gozdov zajčku nastavljam vabe, da bi ga ulovila za rep, pa se kaj hitro ulovim sama, v vabo, ki se ji reče čemaž.

V iskanju zajčka, seveda tistega, ki bo prinesel darilo, se potikam po obronkih gozdov, travnikih, mu nastavljam vabe, da bi ga ulovila za rep. Pa se kaj hitro ulovim sama, v vabo, ki se mi je nastavila na pot in se ji reče čemaž. Pozabim na zajce in se posvetim trganju listkov z vonjem po česnu, ki je v teh dneh še nežen, prvinski, in ga pozobam polovico kar tam. Ko se zavem, da ga obožujejo tudi medvedje družine, pohitim in med tekom domov že razmišljam, kam s polno vrečo te spomladanske očiščevalne dobrote. Čas, ko v ospredje stopi tradicija, predvsem ta, v prazničnem obdobju, katere (le!) posledica sme biti praznično obložena miza, narekuje dejavnosti očiščenja na vse najrazličnejše načine. Tudi otroci pridejo na svoj račun oz. so igre že v preteklosti zaznamovale čas pred tem velikim in pomembnim praznikom. Se še spomnite, kako je pokalo..., ja, to so (bile) karbidovke, včasih priljubljena otroška zabava, dokler jih starši niso za ušesa odvlekli domov in se pogovorili z zajčki o ignoriranju daril. Pa frcanje kovancev ali frnikul se je še zlasti na deželi vpisalo med tradicijo velikonočnega obdobja. Očiščenje je seveda proces, kjer je hrana le sestavni del. Nikakor ni za zanemariti gibanja v naravi, zbiranja nove energije, čistih misli. Tudi čiščenje našega bivalnega prostora je sestavni del procesa, da ne govorimo o vrtu, kjer je treba populiti morebitne ostanke zimskih divjakov ali solate, ki je nehote ostala v gredah, saj le eno z drugim privede do rezultata dobrega počutja, strumnega koraka in zdravja, ki je za spomladanski čas seveda nujno potrebno. K tradiciji tega svetlega obdobja je in naj še vedno spada tudi nova oprava ali kos obleke, ki popestri težka in temna zimska oblačila. Danes je to lahko nov kos športne opreme, ki kar samodejno požene noge po gozdnih stranpoteh, posledično pa nam prija le sveža lahka hrana, ko se kar se da odlično počutimo v pospravljenem stanovanju. Krog navodil je sklenjen, le udejanjiti ga je treba in zajček bo z veseljem priskakljal mimo. Dobrodošla pomlad!

Za dva

30 dag gladke moke
25 g svežega kvasa
1 dl toplega mleka
pol žlice sladkorja
6 dag masla
ščepec soli
2 rumenjaka
1 jajce
3–4 pesti čemaža
20 dag pasirane skute

Priprava:

  • Moko vsuj v skledo in vanjo izdolbi jamico.
  • V jamico razdrobi kvas, dodaj sladkor in mleko ter s prsti ali leseno žlico malce pomešaj.
  • Pokrij in pusti vzhajati.
  • Medtem nasekljaj čemaž in ga stolci v pesto.
  • Po 15 minutah moki dodaj stopljeno maslo in rumenjake ter zamesi testo.
  • Testo položi na pomokano desko, ga pokrij s prtom in znova pusti vzhajati vsaj 1 uro.
  • Nato ga razvaljaj 1 cm na debelo.
  • Čemažev pesto zmešaj s skuto in z maso premaži razvaljano testo.
  • Zavij in še surovo razreži na rezine, debele 3 cm.
  • Položi jih na pekač in jih pusti vzhajati 20 minut.
  • Rezine premaži z jajcem in peci v pečici približno 25 minut na 180 stopinjah.
Deli s prijatelji