RECEPT

Postrv z ajdovo kašo

Objavljeno 04. marec 2013 12.50 | Posodobljeno 04. marec 2013 12.51 | Piše: S. N.

Helena Kresnik Pažek ima na Muti Gostilno pri lipi, ki je bila v glasovanju naših bralcev ob koncu leta razglašena za najboljšo domačo v Sloveniji.

Foto: Dejan Javornik.

Helena, ki je po izobrazbi sicer likovnica, je z dušo in srcem predana kuhariji in svoji gostilni. Našim bralcem je zaupala recept za postrv z ajdovo kašo (ekološko pridelano, saj ima njena mama ekološko kmetijo!), ki se na njenem jedilnem listu skriva pod poetičnim imenom: ribji tat se skriva v ajdi.  

Za 4 osebe:


  • 4 postrvi po 30 dag
  • 40 dag ajdove kaše
  • 6 dag korena
  • 6 dag pora
  • 6 dag čebule
  • 2 dag česna
  • 1 dag peteršilja
  • 4 dag koruzne moke
  • 10 dag masti
  • koper
  • 4 rezine limone
  • sol

Ajdovo kašo skuhamo, potem jo prepražimo na maščobi s čebulo, česnom in zelenjavo ter začinimo. Postrv posolimo, povaljamo v koruzni moki in spečemo. Na krožnik razporedimo ajdovo kašo in postrv, damo krhelj limone in postrežemo s tržaško omako, ki jo naredimo iz oljčnega olja, drobno narezanega česna in sesekljanega peteršilja.

Sommelier Boris Gašparin k postrvi z ajdovo kašo priporoča laški rizling. 

Deli s prijatelji