Helena, ki je po izobrazbi sicer likovnica, je z dušo in srcem predana kuhariji in svoji gostilni. Našim bralcem je zaupala recept za postrv z ajdovo kašo (ekološko pridelano, saj ima njena mama ekološko kmetijo!), ki se na njenem jedilnem listu skriva pod poetičnim imenom: ribji tat se skriva v ajdi.
Za 4 osebe:
- 4 postrvi po 30 dag
- 40 dag ajdove kaše
- 6 dag korena
- 6 dag pora
- 6 dag čebule
- 2 dag česna
- 1 dag peteršilja
- 4 dag koruzne moke
- 10 dag masti
- koper
- 4 rezine limone
- sol
Ajdovo kašo skuhamo, potem jo prepražimo na maščobi s čebulo, česnom in zelenjavo ter začinimo. Postrv posolimo, povaljamo v koruzni moki in spečemo. Na krožnik razporedimo ajdovo kašo in postrv, damo krhelj limone in postrežemo s tržaško omako, ki jo naredimo iz oljčnega olja, drobno narezanega česna in sesekljanega peteršilja.
Sommelier Boris Gašparin k postrvi z ajdovo kašo priporoča laški rizling.