Zaradi visoke antioksidativne vrednosti nas jagode varujejo pred vnetji in boleznimi, nam vlivajo novih moči. Morebitnim alergijskim odzivom se lahko izognemo z izbiro domačih pridelkov in kombiniranjem z mlečnimi izdelki. Iz svežih plodov lahko naredimo izvrstne posladke, ki bodo poživili in požlahtnili vsak obed.
RULADA
za 15 kosov
jagodno testo:
- 360 g jagod
- 400 g datljev
kokosova krema:
- 150 g mesa mladega kokosa
- 40 g datljev
- 1/4 skodelice vode mladega kokosa
- 1/3 žličke vanilje v prahu
posip:
kokosovi kosmiči
1 Jagode in datlje v blenderju ali multipraktiku zmeljite v gosto kremo.
2 Zmes razporedite na pladenj dehidratorja, ki ga prej obložite s papirjem za peko ali podlogo s premazom proti sprijemanju.
3 Oblikujte kvadrat, velik približno 30 x 30 cm.
4 Sušite 4 ure na 46 stopinj Celzija, nato testo obrnite in sušite še od 6 do 8 ur.
5 Testo je pripravljeno, ko je še upogljivo in se ne lomi, ko ga poskusite rahlo prepogniti.
6 V blenderju zmeljite kokosovo maso in vodo, datlje in vaniljo v prahu.
7 Pripravljeno kremo namažite na jagodno testo.
8 S pomočjo papirja za peko ga zvijte v rulado.
9 Potresite z mletimi kokosovimi kosmiči in postavite v hladilnik za uro ali dve, da postane bolj čvrsta.
Nasvet: Najbolje, da se priprave lotite že dan prej, saj se mora testo sušiti od 10 do 12 ur. Naslednji dan ga samo še namažete s kokosovo kremo, zvijete in potresete z mletimi kokosovimi kosmiči.
(Vir: Presne slaščice, Tjaša Slana, Cankarjeva založba)
MAMLJIVKE
za 4 osebe
- 2 žlici kokosovega olja
- 2 zvrhani žlici kakava v prahu
- 3 poravnane žličke lucume v prahu ali 1 žlica agavinega sirupa
- ščepec himalajske soli
- ščepec mlete vanilje
- 500 g jagod
1 Kokosovo olje stopimo v vodni kopeli.
2 Dodamo kakav v prahu in lucumo v prahu ali agavin sirup ter premešamo.
3 Dodamo himalajsko sol in mleto vaniljo.
4 Jagode operemo in dobro obrišemo.
5 Peclje pustimo, da jagode lahko držimo zanje, ko jih pomakamo v čokolado.
6 Spodnjo polovico vsake jagode pomočimo v tekočo čokoladno zmes.
7 Jagode položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in postavimo v hladilnik.
8 V hladilniku pustimo od 5 do 10 minut, da se čokolada strdi.
9 Če želimo debelejši čokoladni obliv, čokoladno zmes pustimo na toplem in jagode znova pomočimo vanjo ter postavimo v hladilnik.
(Vir: Presna kuhinja, Anat Fritz, založba Mladinska knjiga)
BEZGOVA STRJENKA
za 6 porcij
- 100 ml mleka
- 2 rumenjaka
- 150 ml bezgovega sirupa
- 3 listi želatine
- 1/4 vaniljevega stroka
- malo nastrgane limonine lupine
- 250 ml sladke smetane
jagodni preliv:
- 200 g svežih ali zamrznjenih jagod
- nekaj kapljic limonovega soka
- 60 g sladkorja
1 Mleko zavremo z vaniljevim strokom in limonino lupino.
2 Pokrijemo in pustimo stati 10 minut.
3 Rumenjaka in bezgov sirup dobro premešamo, prilijemo precejeno vrelo mleko in vse skupaj stepamo nad soparo, da dobimo rahko penasto maso.
4 Odstavimo in umešamo v mrzli vodi namočeno želatino ter maso ohladimo.
5 Ohlajeni masi rahlo umešamo stepeno sladko smetano.
6 Kremo nadevamo v izbrane kozarce in damo v hladilnik, da se strdi.
7 Če imamo sveže bezgove cvetove ali bezgove cvetove v sladki raztopini, jih lahko nekaj vmešamo v kremo.
8 Za preliv damo v posodo jagode, jih pokapamo z limonovim sokom, dodamo malo vode in kuhamo, da sadeži razpadejo.
9 Potem jih zmešamo v kašo, dodamo sladkor in kuhamo, da se preliv primerno zgosti.
10 Odstavimo z ognja, pokrijemo, da povrhu ne naredi skorjice, in ohladimo.
11 Na strjeno bezgovo kremo damo jedilno žlico jagodnega preliva, okrasimo s svežo jagodo in postrežemo.
(Vir: Čaša sladkega, Alenka Kodele, založba Kmečki glas)