ONINA KUHINJA

Posladkajmo se z jagodami

Objavljeno 02. junij 2016 15.00 | Posodobljeno 02. junij 2016 15.00 | Piše: Katja Cah

Sočne, zrele jagode so simbol užitka, dobrega počutja in vitalnosti.

Rulada

Zaradi visoke antioksidativne vrednosti nas jagode varujejo pred vnetji in boleznimi, nam vlivajo novih moči. Morebitnim alergijskim odzivom se lahko izognemo z izbiro domačih pridelkov in kombiniranjem z mlečnimi izdelki. Iz svežih plodov lahko naredimo izvrstne posladke, ki bodo poživili in požlahtnili vsak obed. 

RULADA

za 15 kosov

jagodno testo:

  • 360 g jagod
  • 400 g datljev


kokosova krema:

  • 150 g mesa mladega kokosa
  • 40 g datljev
  • 1/4 skodelice vode mladega kokosa
  • 1/3 žličke vanilje v prahu

posip:

kokosovi kosmiči


1 Jagode in datlje v blenderju ali multipraktiku zmeljite v gosto kremo.

2 Zmes razporedite na pladenj dehidratorja, ki ga prej obložite s papirjem za peko ali podlogo s premazom proti sprijemanju.

3 Oblikujte kvadrat, velik približno 30 x 30 cm.

4 Sušite 4 ure na 46 stopinj Celzija, nato testo obrnite in sušite še od 6 do 8 ur.

5 Testo je pripravljeno, ko je še upogljivo in se ne lomi, ko ga poskusite rahlo prepogniti.

6 V blenderju zmeljite kokosovo maso in vodo, datlje in vaniljo v prahu.

7 Pripravljeno kremo namažite na jagodno testo.

8 S pomočjo papirja za peko ga zvijte v rulado.

9 Potresite z mletimi kokosovimi kosmiči in postavite v hladilnik za uro ali dve, da postane bolj čvrsta.

Nasvet: Najbolje, da se priprave lotite že dan prej, saj se mora testo sušiti od 10 do 12 ur. Naslednji dan ga samo še namažete s kokosovo kremo, zvijete in potresete z mletimi kokosovimi kosmiči.

(Vir: Presne slaščice, Tjaša Slana, Cankarjeva založba)

MAMLJIVKE

za 4 osebe

  • 2 žlici kokosovega olja
  • 2 zvrhani žlici kakava v prahu
  • 3 poravnane žličke lucume v prahu ali 1 žlica agavinega sirupa
  • ščepec himalajske soli
  • ščepec mlete vanilje
  • 500 g jagod

1 Kokosovo olje stopimo v vodni kopeli.

2 Dodamo kakav v prahu in lucumo v prahu ali agavin sirup ter premešamo.

3 Dodamo himalajsko sol in mleto vaniljo.

4 Jagode operemo in dobro obrišemo.

5 Peclje pustimo, da jagode lahko držimo zanje, ko jih pomakamo v čokolado.

6 Spodnjo polovico vsake jagode pomočimo v tekočo čokoladno zmes.

7 Jagode položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in postavimo v hladilnik.

8 V hladilniku pustimo od 5 do 10 minut, da se čokolada strdi.

9 Če želimo debelejši čokoladni obliv, čokoladno zmes pustimo na toplem in jagode znova pomočimo vanjo ter postavimo v hladilnik.

(Vir: Presna kuhinja, Anat Fritz, založba Mladinska knjiga)

BEZGOVA STRJENKA

za 6 porcij

  • 100 ml mleka
  • 2 rumenjaka
  • 150 ml bezgovega sirupa
  • 3 listi želatine
  • 1/4 vaniljevega stroka
  • malo nastrgane limonine lupine
  • 250 ml sladke smetane

jagodni preliv:

  • 200 g svežih ali zamrznjenih jagod
  • nekaj kapljic limonovega soka
  • 60 g sladkorja

1 Mleko zavremo z vaniljevim strokom in limonino lupino.

2 Pokrijemo in pustimo stati 10 minut.

3 Rumenjaka in bezgov sirup dobro premešamo, prilijemo precejeno vrelo mleko in vse skupaj stepamo nad soparo, da dobimo rahko penasto maso.

4 Odstavimo in umešamo v mrzli vodi namočeno želatino ter maso ohladimo.

5 Ohlajeni masi rahlo umešamo stepeno sladko smetano.

6 Kremo nadevamo v izbrane kozarce in damo v hladilnik, da se strdi.

7 Če imamo sveže bezgove cvetove ali bezgove cvetove v sladki raztopini, jih lahko nekaj vmešamo v kremo.

8 Za preliv damo v posodo jagode, jih pokapamo z limonovim sokom, dodamo malo vode in kuhamo, da sadeži razpadejo.

9 Potem jih zmešamo v kašo, dodamo sladkor in kuhamo, da se preliv primerno zgosti.

10 Odstavimo z ognja, pokrijemo, da povrhu ne naredi skorjice, in ohladimo.

11 Na strjeno bezgovo kremo damo jedilno žlico jagodnega preliva, okrasimo s svežo jagodo in postrežemo.

(Vir: Čaša sladkega, Alenka Kodele, založba Kmečki glas)

Deli s prijatelji