SALON TRAMINEC

Poskusili so 101 vzorec traminca

Objavljeno 27. avgust 2015 21.00 | Posodobljeno 27. avgust 2015 21.00 | Piše: Oste Bakal

Množica ljubiteljev vrhunskih vin in kulinarike na 6. Salonu Traminec.

Salon Traminec vsako leto ponudi najboljše tramince iz kleti slovenskih pa tudi tujih vinarjev. Foto: Oste Bakal

Na gradu Negova pri Gornji Radgoni je v ponedeljek že šestič potekal Salon Traminec, ki vsako leto ponudi najboljše tramince iz kleti slovenskih in tujih vinarjev. Več kot 1000 obiskovalcev od blizu in daleč so ob (in v) obnovljenem srednjeveškem gradu čakali izbrani traminci, vrhunska slovenska kulinarika, Mala šola vinskih okusov, glasbeni program pa sta obogatila Severa in Gal Gjurin v spremljavi Temne godbe. Tudi letos so organizatorji te prestižne kulinarično-vinsko-zabavne prireditve, Kultprotur, Vina Steyer in Mediaspeed, lokalni skupnosti namenili donacijo 500 evrov, ki jo je tokrat prejelo Prostovoljno gasilsko društvo Negova.

Dogodek velja za družabni vrhunec poletne sezone, saj Salon obišče vrsta uglednih gostov, vse od predstavnikov gospodarstva in politike, športnikov, medijev do vinarjev, vitezov ter vinskih kraljic. Tudi letos so na svoj račun prišli vsi gurmani ter ljubitelji dobre kapljice, saj je bila na voljo široka paleta – natančno 101 vzorec – vrhunskih tramincev iz Slovenije in tujine. Prepričali so se lahko, da predsodek o tramincu kot sladkem vinu in vinu za ženske ne drži povsem, saj so lahko okusili tudi nežno penino, arhivske primerke, osvežujoče polsladko, polsuho in suho vino, ki prija vsem pravim moškim. In za vse, ki se z vini ne srečujejo prav vsak dan, svoje poslanstvo – vzgojo in izobraževanje vinskih ljubiteljev in poznavalcev – nadaljuje tudi Mala šola vinskih okusov.

Tramince so pospremile kulinarične dobrote kuharskih mojstrov iz vse Slovenije. Letos se je predstavila družina Jezeršek z masterchefom Luko na čelu, pa domačija Firbas s svojo božansko gibanico, ki jo je na prizorišču pripravljala gospodinja Marjana, Zdravilišče Radenci, študentje višje strokovne šole za gostinstvo in turizem v Mariboru, Turistično društvo Lindau s svojim okusnim bogračem, za pravo mero mesnih okusov pa so poskrbeli pri Kodili. Pravo bučno olje je doma pri Kocbeku, pridih Daljnega vzhoda pa so pričarali v japonski restavraciji Miyabi. S svojimi dobrotami so se predstavili še Gostilna Rajh, Kamp Menina – Gostilna Kaca, Mond Hit Casino Šentilj ter Lovenjakov dvor.

Ob prelomu večera so v noč prišle plesalke z ognjem. Apolonija, grajska priprošnjica za ljubezen in zdravje, je tudi letos izpolnjevala srčne želje. Na grajskem dvorišču so bili na ogled prestižni avtomobili ter razstava velikih platen akademske slikarke Tjaše Čuš. Tiste obiskovalce, ki so ob prihodu izpolnili kratko anketo in imeli nekaj sreče pri žrebu, pa je čakala še lepa nagrada: dve prenočitvi z zajtrkom za dve osebi v InterCity Hotelu Leipzig, večerja v restavraciji Weinstock, tridnevna turistična kartica LeipzigCard in turistični vodnik Skriti Leipzig. Ob vsem tem so obrazi organizatorjev, Boruta, Danila, Magde in Norme, kar žareli, od sreče pa so žareli tudi domači gasilci in vsi Negovčani pa radgonski župan Stanislav Rojko, doma prav iz Negove. In vsi so lahko ponosni, saj imajo enkratno prireditev in dogodek, ki se ga ne bi sramovali nikjer na svetu. V šestih letih so na Salonu Traminec poskusili natanko 610 vzorcev tega vina in gostili skupno več kot 6000 obiskovalcev.

Deli s prijatelji