RECEPTI

Posebne jedi 
z navadno čebulo

Objavljeno 17. februar 2014 14.30 | Posodobljeno 17. februar 2014 14.30 | Piše: B. S.

Ocvrti čebulni obročki, čebulna juha in karamelizirana čebula

Vsestranska čebula je skoraj nepogrešljiva v kuhinji. Omake, juhe in solate bi bile brez nje prikrajšane za oster, svež in tudi sladek okus. Pri nas imamo avtohtono sorto čebule, ptujski luk, ki vztraja z nami že več kot tristo let. Lokalni kmetje so ga podprli z integrirano pridelavo, potrošniki pa, upamo, z nakupom domače čebule. Čebulo uživamo presno, sušeno, karamelizirano, kuhano, praženo, pečeno, ocvrto in nadevano. Včasih je celo glavna sestavina jedi, kot v znameniti francoski čebulni juhi.

Karamelizirana čebula

  • 50 dag čebule
  • nekaj žlic oljčnega olja
  • žlica svetlega trsnega sladkorja
  • žlica balzamičnega kisa
  • groba morska sol po okusu
    image

Čebulo karameliziramo, popražimo in shranimo v kozarcu. Uporabljamo jo v sendvičih, kot dodatek krompirju, na pici, ujame se z gobami, suhimi paradižniki in pečeno papriko. Ljubitelji pravijo, da je najboljši način uporabe karamelizirane čebule, ko stojiš pred hladilnikom in jo ješ iz kozarčka.

Čebulo olupimo in tanko narežemo na rezine. V ponvi segrejemo olje in v njem stopimo sladkor. Uporabimo svetlega, da opazimo, kdaj karamelizira. Takoj ko postane zlate barve, odstavimo ponev, stresemo vanjo čebulo in močno mešamo. Karamelizirano čebulo vrnemo na ogenj, dodamo kis in malo vode (največ 1 dl). Počasi pražimo, da enakomerno porjavi, približno 15 minut. Solimo na koncu. Preložimo v steklen kozarec z navojem in hranimo v hladilniku do dva tedna. 

Ocvrtni čebulni obročki

  • 3 velike čebule
  • 150 g pšenične 
ali pirine moke
  • žlica prosene 
ali čičerkine moke
  • četrt žličke drobne soli
  • ščepec čilija
  • nožev vrh kurkume
  • kokosova maščoba za cvrtje

    imageNajprej pripravimo testo. Zmešamo moko in začimbe, nato pa počasi prilivamo toliko vode, da nastane goste tekoče testo (malo bolj gosto kot za palačinke). Pustimo, da stoji vsaj pol ure. Čebulo olupimo in celo narežemo na polcentimetrske rezine. S prsti jo razdelimo na obročke.

V globoki kozici ali voku segrejemo kokosovo maščobo. Čebulne obročke potopimo v testo, dvignemo, da se odcedijo, nato pa ocvremo. Primerno gosto testo se bo lepo oprijelo čebule. Pri cvrtju je najbolj pomembno, da ugotovimo primerno temperaturo maščobe in da ne cvremo preveč obročkov hkrati.

Zlato ocvrte obročke polagamo na papirnato brisačo. Ponudimo še tople kot prigrizek ali predjed. Pomakamo jih v različne omake, majonezno, paradižnikov kečap, blago gorčico, odvisno od okusa. Obročke lahko tudi dodatno posolimo, ko so že pečeni.

Čebulna juha

  • 25 dag čebule
  • žlica maščobe
  • malo limonovega soka
  • žlica moke
  • rezina belega kruha
  • jušna osonova

imageČebulo olupimo in drobno nasekljamo. Popražimo jo na maščobi. Čebula ne sme porjaveti, količina pa se med praženjem približno prepolovi. Ko je skoraj zmehčana, jo posipamo z moko, pomešamo, zalijemo z litrom vroče jušne osnove. Juho kuhamo približno pol ure. Po okusu solimo in popramo. Če je kruh svež, ga popečemo v toasterju ali v pečici. V jušno skledico damo rezino kruha in prelijemo z vročo juho. Okisamo z limonovim sokom. Ponudimo takoj, juha se je zelo vroča. Jušno osnovo pripravimo iz korenaste zelenjave (rdeč in rumen koren, koleraba, gomolj zelene, peteršiljeva korenina) in začimb (peteršilj, list zelene, luštrek, lovor, sol, sveže mlet poper). Skuhamo do mehkega in precedimo. Osnovo lahko pripravimo tudi iz bio jušne zelenjavne kocke.

Deli s prijatelji