BISTRO ZVEZDA

(Po)obed(k)i za bogove

Objavljeno 07. februar 2012 19.30 | Posodobljeno 07. februar 2012 19.30 | Piše: Katja Cah

V Bistroju Zvezda, ki so ga pred kratkim odprli na Kongresnem trgu v Ljubljani, so med stalnimi gosti tudi najvplivnejši kulturniki in politiki.

Testenine z brokolijem, s čilijem in feto.

Tri izmed receptov jedi, ki jim gredo še posebno v slast, nam je zaupala direktorica lokala Urša Šefman Sojer. V njihovi kuhinji stavijo na domiselnost, sveže sestavine in neobičajne kombinacije, vendar hkrati ne pozabljajo na dobre stare tradicionalne jedi. Razvili so tudi svojo posebno jed, imenovano Zvezdina hrustljavka. Nastane, ko tanko razvaljano testo iz polnovredne bio pirine moke po peki obložijo z različnimi sestavinami, denimo s češnjevim paradižnikom, z radičem in s pršutom. Natančen recept za ta prigrizek ostaja skrivnost.

Testenine z brokolijem, s čilijem in feto

Potrebujemo: 400 g testenin, manjši ali srednje veliki čili, 2 veliki sesekljani glavi brokolija, 150 g fete in 70 g parmezana.

Priprava: Testenine dajte kuhati v vrelo, osoljeno vodo. Ko so napol skuhane, dodajte v vodo narezane glavice brokolija, uporabite lahko tudi steblo, vendar ga olupite. Skupaj odcedite, zadržite približno 2 dl vode od testenin. V ponvi na olivnem olju popražite čili, dodajte odcejene testenine in brokoli, kakšno minutko pražite. Nato dodajte feto in zalijte z odcejeno vodo. Na koncu potresite s parmezanom.

Špinačni narastek s holandsko omako

Potrebujemo: 5 jajc, dl mleka, 125 g moke, 125 g parmezana, 250 g masla, 200 g mlade špinače, čebulo, strok česna, sol, poper, 3 žlice olivnega olja, 15 ml limonovega soka in 2 žlički belega kisa.

Priprava: Na drobno sesekljamo čebulo, česen in mlado špinačo. V ponvi segrejemo olje in dodamo čebulo, kratko popražimo in dodamo česen, da zadiši. Solimo, popramo in zalijemo z mlekom, počakamo, da zavre, in odstavimo, da se ohladi. Ločimo 2 rumenjaka od beljakov. Stepemo 125 g masla in postopoma dodajamo rumenjaka. Dodamo presejano moko in naribani parmezan. V maso dodamo špinačo in dobro premešamo, da se dobro poveže. Iz beljakov stepemo trd sneg in ga narahlo dodajamo v preostalo maso. V pripravljene posode, namazane z maslom, damo maso in pečemo približno 20 minut na 175 stopinj Celzija. Vmes naredimo holandsko omako. Preostalo maslo narežemo na koščke. Na kuhalnik postavimo večjo kozico s približno pol litra vode in počakamo, da zavre. V skledo vlijemo limonov sok in bel vinski kis ter dobro premešamo. Nato dodamo 3 rumenjake in jih z ročnim mešalnikom penasto vmešamo. Skledo z rumenjakovo zmesjo postavimo na kozico in z metlico mešamo toliko časa, da se zmes zgosti. Med mešanjem postopoma dodajamo koščke masla. Skledo odstavimo z vodne kopeli in holandsko omako začinimo s ščepcem popra in 2 ščepcema soli.

Mandljev kolač s slivami in pomarančo

Potrebujemo: 500 g zrelih sliv (lahko so tudi zamrznjene), pomarančo, 200 g navadnega sladkorja, strok vanilje, 180 g masla, 2 jajci, 85 g moke, žličko pecilnega praška, 150 g blanširanih mandljev v lističih in 25 g rjavega sladkorja.

Priprava: 100 g mandljev zmeljite v multipraktiku. Segrejte pečico na 180 stopinj Celzija. Slive razpolovite in razkoščičite. Skupaj s 50 g navadnega sladkorja jih dajte v nepregorno posodo. Dodajte razcepljeni strok vanilje in pecite 20 minut. Ohladite. Vmes izpraskajte vaniljeva semena. Model za torto s premerom 25 centimetrov ali pravokotni pekač za potico malo namastite z maslom. Za testo stopite 150 g masla in ga skupaj s 150 g navadnega sladkorja stepite v svetlo in rahlo zmes. Vanjo ubijte jajci. Primešajte še moko, pecilni prašek in 100 g zmletih mandljev. Prelijte v model ter čezenj dodajte slive in njihov sok. Pecite v pečici približno pol ure. Za preliv drobno nastrgajte pomarančno lupino in pomarančo ožmite. Stopite 30 g masla, primešajte 25 g rjavega sladkorja, nastrgano lupino in 50 g mandljev. To potresite čez napol pečen kolač in zmanjšajte temperaturo na 160 stopinj Celzija, nato pecite še 20 minut. Kolač ohladite v modelu.
 

Deli s prijatelji