OKUSI SLOVENIJE

Ponvica, Lukovica pri Brezovici

Objavljeno 03. avgust 2015 16.30 | Posodobljeno 03. avgust 2015 16.30 | Piše: Okusojedci

Zaradi XXXL-porcij se nad njo navdušujejo predvsem gostje, ki se radi dobro najedo.

Gostilna in picerija Ponvica je med domačini pa tudi Ljubljančani očitno hit. Parkirišče ob robu gozda je polno in tudi ob našem obisku se je terasa kljub poletnemu mrtvilu polnila. Veliko je bilo takšnih gostov, ki so zavili k njim z avtoceste na poti domov s Primorskega, saj so si na krožniku zaželi konkretnih in močnih okusov. A ne le okusi, v Ponvici imajo mišice tudi porcije in zato jo kujejo v zvezde predvsem gostje, ki se radi dobro najedo. Jed mora preprosto biti dobra, ne pričakujejo dovršenih kulinaričnih izumov ali sofisticiranosti, pomembno pa jim je, da je porcija velika. Če še kaj ostane, da jim zavijejo za domov, še toliko bolje, smo slišali, ko smo tarnali nad velikostjo porcij. Smo si pač različni: smo med tistimi, ki postanejo kar malo sitni, ko s krožnika utripa napis XXXL, saj se radi poigramo z več okusi, ne da omagamo že pri prvi jedi, za druge pa je dobra gostilna izključno tista, v kateri je zrezek večji od krožnika.

Ker je izbira vina skromna, smo enkrat za spremembo vinskega partnerja zanemarili in vseskozi ostali pri pivu. Pečena mocarela v objemu pršuta na popečenih kruhkih in solatni posteljici je bila obogatena še z naribanim sirom in pinjolami, le da so se pinjole zaradi toliko okusov izgubile. Mehki kruhki so ublažili slanost pršuta. Kraljevi raki v ovoju domače kraške pancete so bili čvrsti, všeč nam je bilo, ker česnov kruh ni preglasil okusov, rukola z balzamičnim kisom pa je krožnik osvežila. Da Ponvica ni le še ena domača gostilna, ampak da poskuša seči nekoliko više, so dokazali s hobotnico iz pečice z mediteransko zelenjavo in krompirjem.

image

Vrsta ponudbe: gostilna

  • hrana, vino 7
  • postrežba 7
  • cena/kakovost 8
  • vtis skupaj 7,3

Natakarica nam je ni zaman priporočila, saj v marsikateri ribji restavraciji pred gosta ne postavijo tako mehke hobotnice, polnega okusa in vonja. Kar topila se nam je v ustih, okusi v ponvi so bili lepo povezani. Da je mesna hiša, dokazuje s ponudbo argentinskih in ameriških steakov, francoskih limousine biftkov, avstralskim black angusom, mesa škotskega in irskega izvora, mlade novozelanske jagnjetine... Poskusili smo tagliatto iberico, svinjina je bila lepo pečena, mehka, le porcija je bila spet ubijalska.


Medtem ko smo sprva nejeverno zmajevali z glavo, ko so nam za sladico ponudili sirove štruklje z vaniljevo kremo in cimetom, češ, le kdo bi jedel štruklje sredi poletja, nas je posrečena kombinacija nežne kremoznosti in prepoznavnih okusov ter lepe kisline in karameliziranosti prepričala. Brez besed smo zmazali tudi to, XXXL-porcija gor ali dol.

Ponudba vin je skromna, vinske karte nimajo, in kot pravijo, je to odraz majhnega povpraševanja. Pravi žar je hišna posebnost, izbira dobrih kosov mesa in rib, pripravljajo tudi domače testenine, cene so normalne, pice hrustljave, ambient prijeten, osebje prijazno. Za gosta, ki ga zanimajo dobri okusi in do žepa prijazne cene, je to očitno več kot dovolj.

Dobro je vedeti

  • Gostilna in picerija Ponvica
  • Dejan Stamenković, s. p.
  • Pod gradom 5, Lukovica pri Brezovici
  • 1351 Brezovica pri Ljubljani
  • Tel.: 01 365 73 01, 041 220 815
  • E-mail: www.gostilna-ponvica.si
  • Urnik: od ponedeljka do petka od 10. do 22. ure, sobota od 12. do 22. ure, nedelja od 12. do 20. ure.
  • Degustacijski meni: štirje hodi od 21 do 29 evrov.
  • Vinska klet: 10 etiket


 

Deli s prijatelji